Mali: Podrška Kosjeriću za dovođenje investitora i zaštitu životne sredine 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Prioritet u opštini Kosjerić je izgradnja desetina kilometara novih puteva, aktiviranje privredne zone i dovođenje jednog ili dva investitora, rekao je danas, tokom posete tom gradu, ministar finansija Srbije Siniša Mali, saopštio je njegov kabinet.

On se na sastanku sa rukovodstvom Opštine o stanju u lokalnom budžetu i realizacija novih ulaganja dogovorio da Ministarstvo finansija formira tim koji će doći u Oopštinu i pružiti podršku u projektovanju lokalnog budžeta.

Razgovarali su i o aktiviranju dva hektara zemljišta za privrednu zonu i ministar je rekao „da jedan ili dva investitora sigurno tamo imaju prostora“.

„Ako treba, da uložimo u dodatnu infrastrukturu da, ako investitori dolaze u Srbiju, Kosjerić bude jedno od prioritetnih mesta“, rekao je Mali.

Dodao je da Kosjerić ima važno mesto i u programu „Srbija 2025“ i da su planirana ulaganja u zaštitu okoline u toj opštini.

Vlada će, kako je rekao, pomoći u konverziji toplane s mazuta na gas, zameni goriva u individualnim ložištima i pošumljavanju kako bi se kroz sve te projekte zagađenost u Kosjeriću smanjila za 70 odsto.

Jedan od problema u Kosjeriću je snabdevanje električnom energijom zbog čega je izdvojeno 50 miliona dinara kako bi se rekonstruisala i unapredila 21 kilometar distributivnea mreže te opštine.

Predsednik Opštine Žarko Đokić zahvalio je Vladi Srbije i Malom „što su uloženi veliki napori da se održi stabilnost budžeta opštine“.

On je rekao da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine namenilo 40 miliona dinara da se gradska kotlarnica prebaciti na gas, a Ministarstvo je dalo još 18 miliona za prelazak invidualnih ložišta s uglja i drva na „pelet“.

Mali je zajedno s direktorom kompanije Telekom Srbije Vladanom Lučićem posetio i Udruženje žena „Vardanke“ kojem je Telekom poklonio četiri ralunara, štampač i vezu s internetom.

Aleksandra Blagojević iz tog udruženja rekla je da je 15 žena u Udruženju obezbedilo vrtić za selo i da će donacija biti korišćena u njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari