Mali sa predstavnicima MMF-a: Budžet za 2020. u narednih deset dana 1Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, sa kojom je razgovarao  o dosadašnjim rezultatima.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, jedna od tema bile su i aktivnostima koje će biti sprovedene u okviru aranžmana „Policy Coordination Instrument” (PCI). Mali i Martejn su na sastanku razmotrili sve reformske procese u okviru aktuelnog aranžmana, i saglasili se da je dosta toga urađeno na realizaciji programskih ciljeva.

Kada je reč o budžetu za 2020. godinu, Mali je u razgovoru sa predstavnicima MMF-a istakao da će u narednih 10 dana on biti u potpunosti definisan, te da će biti razvojni i zasnivati se na većim ulaganjima u javne investicije. On je dodao da je najveći izazov za sledeću godinu da se dostigne što veći privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu.

Tema razgovora je bilo i povećanje penzija, a rečeno je da će „švajcarski model“ biti usvojen u okviru Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji bi u novembru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, te da će penzije u skladu sa njim rasti od 5,1 odsto do 5,5 odsto.

Kada je reč o modernizaciji i transformaciji Poreske uprave, Mali je istakao da su odvojene osnovne i sporedne delatnosti u upravi, te da je smanjen broj filijala sa 178 na 37, kao i da će se daće raditi na novim softverskim i IT rešenjima, navodi se u saopštenju.

Ministar finansija je rekao da će se na taj način zadovoljiti potrebe građana i privrede, dok su predstavnici MMF-a su čestitali ministru na pomenutim rezultatima i istakli da su zadovoljni kako se odvija reforma te uprave, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je naglasio da smatra da je najveći uspeh aktuelnog aranžmana sa MMF-om usvajanje nove metodologije za kapitalne projekte, koja će doprineti da se na odgovarajući način određuju prioriteti kada je reč o javnim ulaganjima, i da se njima efikasno upravlja.

Kako je rekao, infrastrurni projekti su apsolutni prioritet Vlade Srbije.

Kada je reč o bankarskom sektoru, na sastanku je bilo reči o aktuelnom procesu pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku.

Sagovornici su se saglasili da se proces za sada odvija odlično, a Mali je istakao da je veoma zadovoljan odzivom ponuđača, te da je dobro što postoji zdrava konkurencija. Kada je reč o banci „Poštanska štedionica“, istaknuto je da ta banka ima dobre rezultate, te da je važno da se napravi adekvatan biznis plan za budući period, dodaje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Predstavnici MMF-a su pohvalili i smanjenje učešća problematičnih kredita (NPL) u bankarskom sektoru, a Mali je istakao da je upravo u toku prodaja drugog paketa NPL-ova, u vrednosti od 1,82 milijarde evra.

Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, što je ministar Srbije ocenio kao jedan od prioriteta Ministarstva finansija. Kako je naveo, upravo je u skupštinskoj procedutri set zakona koji će doprineti da se proširi broj učesnika na tržištu i da se ono dodatno aktivira.

Narednih dana nastaviće se razgovori Ministarstva finansija i predstavnika MMF, kako bi se jasno definisali planovi za 2020. godinu, s ciljem daljeg podsticanja ekonomskog rasta u zemlji.

Delegacija MMF-a boraviće u Srbiji do 15. oktobra. Aranžman PCI odobren je našoj zemlji 18. jula prošle godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine.

Kako je navelo Ministarstvo finanisja, reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevasxodno je orjentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari