Mali: Srbija ispunjava preporuke FATF 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se ispunjavanjem preporuka Radne grupe za finansijsku aktivnost (FATF) Srbija našla u uskoj grupi zemalja koje su u najvećoj meri usklađene sa tim preporukama.

„Naša zemlja na vreme i pre rokova ispunjava svoje međunarodne obaveze, a sa ovom dinamikom ispunjavanja obaveza prema MANIVALU našla se u uskom krugu zemalja koje su u najvećoj meri usklađene sa preporukama FATF2“, rekao je Mali.

On je naveo da je Komitet Saveta Evrope MANIVAL objavio treći izveštaj o napretku i Srbija je od prethodne ocene „delimično usklađena“ sada ocenjena kao „usklađena“. Mali je naveo da su neke od preporuka vezane za zakone koje smo već usvojili i da će ovi već ispunjeni koraci biti vrednovani tek 2021. godine. „Mi smo uokvirili naše zakonodavne aktivnosti. Usvojili smo zakone koje su u skladu sa pravnim tekovinama EU i pravilima MANIVALA, a preostaje nam usvajanje smernica, raznih upustava i konkretna primena u praksi usvojenih zakonskih akata“, kazao je Mali.

On je istakao da dosta očekuje od Strategije za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, koja je već prošla javnu raspravu i očekuje se njeno usvajanje na sednici Vlade Srbije, možda već tokom narednog meseca. Prema njegovim rečima, cilj te strategije biće da zaštiti privredu i finansijski sistem države od opasnosti koje uzrokuju pranje novca, finansiranje terorizma i širenje oružja za masovno uništenje. Mali je istakao da će ujednačenost pravnog postupanja sa zemljama EU doprineti tome da Srbija na investicionoj mapi pronađe svoje mesto koje joj, zahvaljujući trudu i reformama, već pripada, a ostaje da to prepoznaju i važne međunarodne finansijske i rejting agencije.

„Očekujemo dodelu investicionog rejtinga Srbiji do kraja ove godine. Rejting agencije uzimaju u obzir pravnu sigurnost ulaganja, postojanje političke stabilnosti, kontinuiranu posvećenost i opredeljenje da se ide napred u reformama”, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari