Mali: Srbija lider regiona po Indeksu ljudskog kapitala Svetske banke 1Foto: wikipedia

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas, komentarišući rezultate novog Indeksa ljudskog kapitala (Human Capital Index, HCI) koji je razvila i predstavila Svetska banka, da je Srbija pozicionirana najbolje od svih zemalja u regionu, kao i da je zauzela bolje mesto od mnogih razvijenijih država.

Srbija je zauzela 27. mesto od 157 zemalja na ovoj listi Svetske banke, i bolja je od mnogih ekonomski razvijenijih zemalja, kao što u Kina, Rusija, Španija… Zanimljivo je i da smo samo jedno mesto iza Belgije i par mesta iza SAD, koje su najrazvijenije zemlje u svetu. Ovo je još jedna potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje smo postigli u prethodnom periodu i podsticaj da još jačim tempom idemo dalje“, rekao je Mali.

Kako se navodi u saopštenju, on je naglasio da ovi rezultati pokazuju da mladi imaju budućnost u Srbiji, te da država može da im pomogne da razviju u punom kapacitetu svoje potencijale.

U tom kontekstu su najvažniji zdravstvo i obrazovanje, i u odnosu na stanje u tim oblastima se upravo i izračunava koja zemlja je na kojoj poziciji. Ovo znači da smo na dobrom putu i da treba da nastavljamo da ulažemo u te sektore, kako bismo dalje razvijali ljudske kapacitete i podsticali privredni rast. Ne smemo da dozvolimo da mladi odlaze iz zemlje i zato imamo obavezu da im obezbedimo kvalitetne uslove za život“, istakao je ministar finansija.

Svetska banka razvila je indeks HCI za 157 zemalja kako bi se izmerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sledeće generacije radnika, saopštilo je Ministarstvo.

Indeks HCI se sastoji iz pet pokazatelja: verovatnoća da se doživi peta godina života, očekivani broj godina školovanja, harmonizovani rezultati na testovima kao mera kvaliteta učenja, procenat 15-ogodišnjaka koji će doživeti starost od 60 godina i udeo dece koja ne zaostaju u rastu.

Prema indeksu ljudskog kapitala, 99 od 100 dece rođene u Srbiji će doživeti 5. rođendan i očekuje se da dete koje sa četiri godine krene u predškolsku ustanovu završi 13,4 godine školovanja do 18. rođendana. Dete koje se danas rodi u Srbiji dostići će 76 odsto svog punog potencijala sa 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari