Mali: Uveren sam da će biti povećanja plata sledeće godine 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je uveren da će plate u javnom sektoru biti povećane od naredne godine, kao i da će konkretniji procenti povećanja biti poznati nakon razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u naredne dve nedelje.

„U ovom trenutku sam 99 odsto siguran da ćemo da uspeti da obezbedimo povećanje plata u javnom sektoru jer nam je priorite rast životnog standarda građana. Uprkos virusu korona, siguran sam da možda nijedna zemlja u Evropi na ovakav način kao mi neće uspeti da povećava i plate i penzije, kao i minimalnu zaradu“, rekao je danas Mali za RTS.

Dodao da će se tačno znati kako će izgledati budžet za 2021. godinu u roku od dve nedelje kada se završavaju razgovori sa MMF-om.

Podsetio je da će od 1. januara 2021. biti povećane minimalne zarade za 6,6 odsto, a penzije će shodno švajcarskoj formuli biti uvećane za 5,9 odsto.

Na pitanje o sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja su opredeljena za Zapadni Balkan, Mali je pojasnio da će Srbija dobiti oko 700 miliona evra.

„Reč je o ulaganjima u infrastrukturu, poput izgradnje auto-puta od Niša do Pločnika, o auto-putu koji ide ka Prištini. A tu su i ulaganja u mikro, mala i srednja preduzeća. To je veoma važno, a mi smo uspeli da u vreme najveće ekonomske krize tu osnovu naše privrede sačuvamo“, rekao je Mali i naveo da su predviđena i ulaganja koja se odnose na regionalnu inicijativu povezivanja „mini Šengen“.

Govoreći o ekonomsko-investicionom planu Evropske unije za Zapadni Balkan, ministar finansija je rekao da je očekivano 12 milijardi evra, ali da će prema informacija kojima raspolaže biti opredeljeno devet milijardi evra.

„Čekamo izveštaj Evropske komisije. Prema informacijama koje imam, dobićemo pohvale za ekonomski program koji smo sproveli, za način na koji je Srbija reagovala kada je u pitanju borba protiv virusa korona. Takođe, dobićemo i pohvale za zdravstvenu efikasnost u krizi. Istovremeno, tu su i pohvale za privlačenje stranih direktnih investicija, jer smo i pored pandemije uspeli za devet meseci ove godine privučemo skoro dve milijarde evra investicija“, kazao je Mali.

Na pitanje o nabavci borbenih bespilotnih letelica „bajraktar“ u Turskoj, Mali je rekao da je jačanje vojne sposobnosti Srbije u toku.

„Insistiramo na miru i stabilnosti u regionu, ali moramo da radimo i na jačanju vojne sposobnosti. U ovom trenutku još uvek pregovaramo. Dronovi su veoma interesantni za našu vojsku, a ovi turski su se veoma dobro pokazali u celom svetu. U narednih par dana imaćemo konkretne informacije“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari