Mali: Vlada u četvrtak usvaja predlog zakona o beogradskom metrou 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će danas radna grupa potvrditi predlog zakona o metrou, koji će u četvrtak biti na sednici Vlade.

„Reč je o zakonu koji će definisati ne samo proces izgradnje, već i proces upravljanja beogradskim metroom“, kazao je Mali za TV Hepi.

Istakao je da se trenutno završava proces eksproprijacije zemljišta na Makiškom polju, gde će biti depo, odnosno garaža za metro.

Naveo je da će do kraja godine početi izgradnja prve linije metroa, a 2023. godine i druge linije, tako da će do 2030. godine u funkciji biti dve linije.

Mali je rekao da će za srpsku ekonomiju biti ključan drugi kvartal.

„Mi ciljamo da imamo rast od preko 10 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prošlu godinu. Ako to uspemo, mi ćemo biti na stopi rasta od šest odsto ove godine, što će biti jedna od navećih stopa rasta u Evropi. Tako ćemo se vratiti na one stope rasta iz 2019. godine“, rekao je on.

Govoreći o trećem paketu državne pomoći u vreme pandemije korona virusa najavio je da sutra početi isplata pomoći za gradske hotele, kojih se ukupno prijavilo 294, i da ove nedelje počinje uplata 600 evra po autobusu, za sve autoprevoznike koji su se prijavili.

Dodao je da 28. aprila počinje prijava punoletnih građana za pomoć od dva puta po 30 evra putem portala Uprave za trezor, dok će telefonska prijava početi 5. maja i trajaće do 15. maja.

Za tu vrstu pomoći, kako je rekao, ne treba da se prijavljuju penzioneri, korisnici socijalne pomoći, niti građani koja su na izdržavanju zatvorske kazne.

On je objasnio i da će uplata pomoći za 1,7 miliona penzionera biti 6. maja, korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni dobiće pomoć 7. maja, a 10. maja biće uplaćeno i drugih 50 odsto minimalne zarade za zaposlene.

Uplata pomoći za punoletne građane počeće 12. maja i da očekuje da će taj proces biti završen u roku od osam dana, do 20. maja.

Mali je rekao da u trećoj i četvrtoj nedelji maja građani na Кosovu i Metohiji mogu očekivati pomoć države od 100 evra, uključujući i decu, a 200 evra će biti uplaćeno za one koji tamo žive, a nezaposleni su.

Ministar finansija je rekao da će svi nezaposleni u Srbiji, koji su registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje dobiti pomoć od 60 evra, koja će im biti isplaćena u junu.

„Ukupan treći paket pomoći vredan je 257 milijardi dinara. U aprilu smo već isplatili 50 odsto minimalne zarade, koju je dobilo preko milion i 130.000 radnika u Srbiji zaposlenih u mikro, malim, srednjim, velikim preduzećima i kod preduzetnika“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari