Mali: Zakon o računovodstvu i Zakon o reviziji privućiće nove investicije 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

„Predlog zakona o računovodstvu i Predlog zakona o reviziji imaju za cilj da obezbede kvalitetnije finansijsko izveštavanje u Srbiji, što dalje treba da podstakne domaću privredu i privuče još stranih investicija“, rekao je Mali.

Dodao je da će pravna lica biti u obavezi da usklade svoje poslovanje sa odredbama novog Zakona o računovodstvu u roku od tri godine od dana kada Zakon stupi na snagu.

On je, kako se navodi, rekao da su „nove investicije naš ulog za neuporedivo bolju budućnost, ali i potvrda da sve što radimo, u smislu popravljanja poslovnog ambijenta, daje dobre rezultate“.

Prema rečima Malog, primenjivanje Medjunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (MSFI) prilikom sastavljanja redovnih godišnjih izveštaja imaće značajan uticaj na smanjenje troškova pravnih lica u vezi sa finansijskim izveštavanjem, obezbediće lakše poslovanje i transparentnije i pouzdanije izveštaje.

„Izmenama Zakona o računovodstvu prihvaćene su preporuke Manivala (Manival je komitet Saveta Evrope koji okuplja eksperte koji procenjuju uskladjenost država članica sa svim relevantnim medjunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma), u smislu zabrane krivično osudjivanim licima i njihovim povezanim licima da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnici koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga“, rekao je Mali.

On je rekao da se razmišljalo o pojednostavljenju poslovanja, te da će novim Zakonom preduzetnici biti u obavezi da računovodstvene isprave izdaju isključivo u elektronskom obliku, a e-Fakture biće obavezne počev od 1. januara 2022. godine.

„Moramo ići u korak sa svetom, Zakon predvidja jednostavnije procedure izdavanja faktura, kao i skraćivanje vremena koje je neophodno za obavljanje ovih poslova. Biće omogućen i brži povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV)“, rekao je Mali.

Jedna od najvažnijih izmena Predloga Zakona o reviziji, prema njegovim rečima, predstavlja to što su javni nadzor nad obavljanjem revizije i kontrole kvaliteta nad radom revizorske struke objedinjeni u okviru jedne institucije, Komisije za hartije od vrednosti.

„Kao zemlja kandidat za članicu Evropske unije nastojimo da naše zakone uskladimo sa njenom regulativom, pa će se postupak revizije odvijati u tri institucije, u Komori ovlašćenih revizora, Odboru za javni nadzor nad obavljanjem revizije i u Ministarstvu finansija“, rekao je Mali.

Govoreći o Zakonu o kontroli državne pomoći, koji je Skupština Srbije danas usvojila, Mali je istakao da njegovo donošenje ima za cilj poboljšanje transparentnosti prilikom dodele državne pomoći, efikasniju kontrolu i otklanjanje nejasnoća koje su uočene u primeni postojećeg propisa.

„Novim Zakonom o kontroli državne pomoći ispunili smo preuzete obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što omogućava da Komisija za kontrolu državne pomoći stekne status pravnog lica, da raspolaže sopstvenim budžetom i da za svoj rad odgovara Skupštini Srbije“, rekao je Mali.

Komisija će sprovoditi analize dodeljene državne pomoći, ali će i sačinjavati godišnji izveštaj i moći će da zabrani dodelu ukoliko oceni da je neuskladjena, ali će moći i da naloži povraćaj već dodeljenih sredstava.

Mali je rekao da je novim zakonom predvidjeno uspostavljanje elektronske baze, odnosno registra državne pomoći i de minimis pomoći (pomoć privrednom subjektu), koji treba da budu uvedeni najkasnije u roku od godinu dana od početka primene zakona.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.