Malinari 5. aprila o otkupnim cenama sa premijerkom i ministrima 1

Proizvođači malina i kupina razgovaraće 5. aprila o problemima u proizvodnji tog voća, otkupnim cenama, uvozu i izvozu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrima trgovine i poljoprivrede, Rasimom Ljajićem i Branisalvom Nedimovićem, kao i sa predstavnicima carine, rekao je danas predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

On je kazao da je to uduženje dobilo poziv za razgovor sa premijerkom posle više zahteva upućenih njoj i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na koje im nije do sada odgovoreno, i nakon što su zapretili protestom.

Radović je rekao da proizvođači malina od predstavnika vlasti očekuju odgovor na pitanje da li će otkupljivači prihvatiti proizvodjačku cenu koju su izračunali stučnjaci u okviru Saveta za malinu, koji je formirala država, od 139,3 dinara po kilogramu, a sa prevozom i maržom od oko 173 dinara za otkup po kilogramu maline, kao i proizvodjačke cene za kupinu od oko 80 dinara, zavisno od sorte.

Proizvođači malina od države očekuju i da ih zaštiti većom kontrolom uvoza i sprečavanjem da se malina iz Bosne i Hercegovine prodaje pod srpskim brendom kao i da se razmotri mogućnost za uvodjenje prelevmana (posebnih dažbina) na uvoz tog voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari