Manje gubitaka - veći profiti banaka 1Foto: Stanislav Milojković

U prva tri meseca ove godine banke u Srbiji su zaradile 14,3 milijarde dinara (pre poreza), odnosno oko 116 miliona evra, što je duplo više nego u istom periodu prošle godine, pokazuje upravo objavljeni izveštaj Narodne banke Srbije.

Razlog ovoliko boljem rezultatu leži u smanjenju kreditnih gubitaka, odnosno u daleko manjem otpisu takozvanih indirektnih bilansnih pozicija u poređenju sa situacijom od pre godinu dana: samo 2,4 milijarde u odnosu na 11 milijardi prošle godine.

Kako navode u centralnoj banci, od 30 banaka koliko ih ima u Srbiji, 23 su poslovale sa dobitkom u prvom tromesečju, dok je ostalih sedam ubeležilo gubitke. Najveći profit su imale Unikredit banka (2,86 milijardi dinara), Inteza (2,28 milijardi) i Rajfajzen (1,96 milijardi), dok po minusima prednjače Telenor banka (320 miliona), Mirabank (127 miliona) i Marfin banka (111 miliona).

Telenor i Mirabank su relativno nove banke koje tek razvijaju svoje poslovanje, tako da se njihov gubitak može objasniti ulaganjima u rast, dok je Marfin očito i dalje u problemima koji ga prate već više godina.

Profitabilnost banaka je vrlo nejednako raspoređena, pa tako prve četiri banke po dobitku drže polovinu ukupne zarade svih banaka u Srbiji.

Loša vest za banke je da je u prvom tromesečju ostvaren manji prihod po osnovu kamata nego pre 12 meseci. Ta stavka je pala za četiri odsto, kao posledica daljeg snižavanja kamata i na domaćem i na međunarodnom tržištu.

Troškovi banaka za zarade su povećani za 1,3 odsto u prva tri meseca 2016, uprkos tome što su banke nastavile da otpuštaju ljude. Tako su u do marta izgubljena 82 radna mesta u bankarskom sektoru, koji sada broji 24.175 zaposlenih. U 10 banaka je otpušteno 223 ljudi, dok je 17 banaka povećalo broj radnika za 141.

Banke su nastavile i da smanjuju broj poslovnih jedinica (filijala, ekspozitura, itd), kojih sada ima ukupno 1.718, što je 12 manje nego krajem 2015. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari