Manje suncokreta nego lane 1Foto: Stanislav Milojković

Rod suncokreta u Srbiji bio je između 600.000 i 610.000 tona, što je u odnosu na prošlogodišnju rekordnu proizvodnju 15 procenata manje, ali je ovo treća najbolja žetva u poslednjih 17 godina, izjavila je danas predsednica Odbora Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Olga Čurović.

Prema podacima Poslovne zajednice Industrijsko bilje, fabrike ulja su do sad otkupile i uskladištile 570.000 tona suncokreta, očekuje se da pristigne još nekoliko hiljada tona, a izvezeno je 24.000 tona.

Čurović je istaka da su prognoze sa početka žetve da neće biti solidnog roda rezultirale time da se očekuje uvoz od oko 50.000 tona suncokreta.

Prema njenim rečima, dva najveća proizvođača suncokreta Ukrajina i Rusija požnjele su 14,5, odnosno 11,5 miliona tona, i u odnosu na prošlu godinu povećale su proizvodnju za 22, odnosno za 25 odsto, a slična kretanja zabeležena su i u našem neposrednom okruženju.

Čurović je navela da žetva soje nije još završena. Očekuje se da će zbog suše rod iznositi svega 1,4 do 1,8 tona po hektaru, što znači da će biti povećan uvoz.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari