Marinika Tepić o poslovanju Brnabića i "Aseka" obavestila tri berze u svetu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je tri strane berze na kojima je kompanija „Asseco“, kao i centralnom bordu te firme, danas pismom obavestila o sumnjivim i potencijalno koruptivnim radnjama premijerke Srbije Ane Brnabić i njenog brata Igora Brnabića, kao direktora srpskog ogranka poljske firme „Asseco SEE“, saopštila je SSP.

„Zbog nemerljive štete po građane Srbije, ali i po ugled tri svetske berze“, među kojima je i najveća elektronska berza u SAD – Nasdaq, kao i berza u Izraelu i u Poljskoj, Tepić je predložila internu istragu i ponudila svoju pomoć i saradnju, jer, kako je navela, ni te berze, ni građani Srbije, „ne smeju biti žrtve manipulacija i sumnjivih poslova“.

Tepić je napisala da postoji osnovana sumnja da ogranak „Asseco SEE“ u Srbiji koristi poziciju direktora kompanije u Beogradu, Igora Brnabića koji je brat predsednice Vlade, te da se „eksponacionalno povećanje vrednosti i broja državnih ugovora dodeljenih kompaniji ‘Asseco SEE’ sumnjivo poklapa s izborom Ane Brnabić za premijerku Srbije“.

Uz priložena dokumenta o poslovanju, Tepić je istakla da je na listi „Freedom House“ „drastično pao“ rejting Srbije koja je proglašena „hibridnim sistemom“ što je „dodatno podrilo verodostojnost namere i stave premijerke da se ona i njen brat, gospodin Igor Brnabić, odreknu sukoba interesa“ – piše u pismu.

„Verujem da bi sve kompanije koje kotiraju na vašoj berzi trebalo da održavaju visoke standarde etičke poslovne prakse gde god poslovale u svetu. Štaviše, verujem da vaša institucija poseduje sve neophodne alate i znanje kako bi potvrdila pridržavanje etičkih normi svojih članova i kako bi istražila da li su neki od vaših članova umešani u koruptivna dela i pranje novca u Srbiji i u regionu“, navela je Tepić u pismu berzama u Njujorku, Izraelu i Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari