Matić: Trgovinska razmena sa Slovenijom 1,1 milijardu evra, uskoro investiciona konferencija 1Foto: Beta/Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je danas da je Slovenija jedan od najvažnijih ulagača u Srbiji i najavila organizovanje investicione konferencije u ovoj godini, podestivši da je trgovinska razmena sa Slovenijom u 2020. godini iznosila milijardu i 167 miliona evra.

Ona je, nakon sastanka sa ministrom privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravkom Počivalšekom, rekla da je to dobar pokazatelj potencijala, verujući da će se obim razmene udvostručiti kada se epidemiološki uslovi poprave i kada poslovanje bude moglo da se odvija u boljim uslovima.

„Slovenija je jedan od 10 ključnih investitora u Srbiji i verujemo da će one takođe rasti u narednom periodu, a u skladu sa tim smo se dogovorili i da krenemo sa pripremom za investicionu konferenciju“, navela je Matić.

Dodala je da će vreme održavanja konferencije zavisiti od razvoja epidemiološke situacije i dodala da se može očekivati da se ona održi na leto, a najkasnije početkom jeseni.

Ona je kazala da veruje da će takva konferencija dati ubrazanje investicija, kako Slovenije u Srbiji tako i obrnuto.

Ministarka je istakla da su zajednički interesi i dalje razvijanje u sferi turizma.

„S obzirom na činjenicu da je Slovenija omiljena među Srbima, a Slovenci učestvuju sa čak pet odsto u ukupnom broju stranih turista u Srbiji, jasno je da tu postoji veliki potencijal“, rekla je Matić.

Počivalšek je rekao da bi od koristi za obe zemlje bilo da se reši pitanje prelaska granice u vreme pandemije korona virusa i omogućiti da građani nesmetano putuju i prelaze granice obe države.

Kako je pojasnio, Slovenija nastoji da u regulisanju prelaska granice primeni rešenja iz EU, a spremna je i na bilateralne dogovore.

Slovenački ministar je pohvalio investicionui saradnju dve zemlje i naveo da u Srbiji ima oko milijardu evra investicija slovenačkih kompanija, dok su  srpske kompanije u Sloveniji uložile 250 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari