Matijević hoće Slaviju luks hotel 1Foto: Stanislav Milojković

Radnici Slavija hotela prijavili su Policijskoj stanici na Vračaru da će se danas okupiti ispred poslovnih prostorija u znak protesta „zbog otimanja sredstava za rad i ugrožavanja egzistencije“, saznaje Danas.

Protest je zakazan u isto vreme kada je najavljeno da će predstavnici kompanije Matijević i Park plaze iz Pule kao zainteresovani kupci, doći u obilazak hotela Slavija luks koji je javni izvršitelj oglasio za prodaju. Reč je o postupku u kome je arbitražno veće utvrdilo dug od dva miliona evra austrijskoj firmi Fil Šar, sa kojom je hotel do 2007. organizovao igre na sreću. U Slaviji, međutim, tvrde da nikome ne duguju, traže odlaganje izvršenja jer su pokrenuli postupak za poništaj arbitraže kao i krivičnu prijavu protiv članova arbitražnog veća.

U sindikatu preduzeća naglašavaju da neće dozvoliti prodaju, već samo privatizaciju tog kompleksa od tri državna hotela u centru Beograda, i to na način kako je Vlada utvrdila, modelom prodaje kapitala kroz prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem. Krajem prošle nedelje i Skupština preduzeća, koju inače imenuje Vlada, saglasila se sa stavom poslovodstva i sindikata pa je Policijskoj upravi i sa tog nivoa stiglo obaveštenje da potencijalnim kupcima neće biti omogućen pristup objektu.

U tom dopisu ukazuje se da su Slavija hoteli javnom izvršitelju podneli zahtev za odlaganje licitacije, ali da on o tome nije odlučio u celosti. To je potvrdio i Privredni sud koji je upozorio izvršitelja da je dužan da odgovori, ali kako to u proteklih sedam meseci, od momenta podnošenja zahteva nije učinjeno, u Slavija hotelima smatraju da procedura koja prethodi rešenju za licitacionu prodaju nije ispoštovana. Izvršitelja Marka Vukićevića smo pitali da li je odgovorio Slavija hotelima na zahtev, ali on kaže da je „shodno članu 494. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, javni izvršitelj dužan da kao poslovnu tajnu čuva podatke koje je saznao u obavljanju delatnosti“ i uputio nas da od stranaka u postupku zatražimo informacije.

Direktor Slavija hotela Veselin Jovićević kaže da je glavni problem to što je arbitražno veće spor vodilo protivpravno, tendenciozno i krajnje neozbiljno i na štetu Slavija hotela.

– Sumnjam da su Arbitražno veće i tužilac činili jedan tim. Nisu nam dozvolili izvođenje dokaza, saslušanje svedoka kao ni veštačenje. Presuda je doneta na brzinu, kako bi se preduhitrila prvostepena presuda Privrednog suda u Beogradu, kome smo podneli tužbu za izuzeće članova veća. Odluka u arbitraži bila je za nekoliko dana brža, a prema proceduri, ona automatski postaje izvršna, nema žalbe već je moguće samo pokrenuti sudski proces za njen poništaj, što smo i učinili. Za takvu tužbu smo imali i dosta osnova, jer arbitražna odluka ima mnogo grešaka i protivrečnosti – kaže za Danas Jovićević i dodaje da je u pitanju organizovani kriminal, zbog čega bi policija i tužilaštvo morali što pre da reaguju.

On posebno ukazuje na deo arbitražne odluke u kojoj se navodi da je „bazirajući se na opštim stavovima iskustva, članovima arbitražnog veća prihvatljiva tvrdnja tužioca da je vršio ulaganja u zajednički poduhvat počev od njegovog nastajanja, pa sve do okončanja“ pa je sa tim stavom, bez ekonomskog veštačenja i materijalnih dokaza o ulaganju, Arbitražno veće sastavljeno od profesora prava, utvrdilo da postoji dug.

Šta je osnov odštete

– Krajnje je maliciozno, sa težnjom da izazove zabludu, tvrđenje Slavija hotela da je aneksom sedam utvrđeno da nema neizmirenih potraživanja između ugovorača, jer su nakon tog, zaključena još četiri aneksa od kojih su 10 i 11 presudni, jer navode obaveze dužnika koje nisu izvršene što je osnov nanete štete austrijskoj firmi. Takođe, direktor Slavije manipuliše javnim mnjenjem kada navodi da je Fil Šar izneo svoju opremu, jer se to odnosi na automate iz slot kluba a ne iz kazina na koji se zahtev za odštetu odnosi. I iz tog detalja jasno je da se radi o spinovanju javnosti kako bi direktor Jovićević otklonio sa sebe odgovornost za propadanje hotela – kaže za Danas podgorički advokat Vladan Bojić koji u ovom predmetu zastupa Fil Šar i podseća da je predlog za odlaganje izvršenja putem privremene mere, pravosnažno odbacio Privredni sud u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari