Matijević: Radnici ne žele privatnog gazdu, ali ovo je kapitalizam 1

Iako je tek na licitaciji saznao da hotel „Slavija luks“ neće moći da preuzme dok sud ne odluči po prigovorima poslovodstva tog preduzeća, Petar Matijević će u predviđenom roku od 15 dana uplatiti iznos do 6,5 miliona evra, saznaje Danas.

– Nije uobičajeno da izvršitelj na samoj licitaciji to uslovi, ali dao sam depozit od oko 900.000 evra i to bi propalo ako bih sada odustao od kupovine. Ako sud, međutim, odluči da prodaje nije trebalo da bude, nama će polog biti vraćen. Ali, ne verujem da će do toga doći, jer su iz Slavija hotela do sada dostavili 81 podnesak, i sud ih je sve odbacio. Mislim da novih dokaza tu nema. Jasno mi je da radnici ne žele da dobiju privatnog gazdu, nisam ni ja to želeo dok sam radio u državnoj firmi, ali moramo da shvatimo, ovo je kapitalizam i bez privatnog kapitala nema ulaganja – kaže Matijević za naš list i dodaje kako je ta logika vidljiva na svakom koraku. „Pogledajte kako izgledaju srpski kafići, bolji su nego na Zapadu a od početka su privatni, i uporedite to sa kafanom na železničkoj stanici kojom upravlja država“, navodi on.

Matijević ističe da je dovoljno videti ocene sa servisa za poređenje hotela „Booking.com“ koje imaju četiri hotela kojima je on vlasnik i gde je prosek oko 9,5 dok su gosti Slaviju luks ocenili sa 4,2 što je siguran signal da je trebalo ići u prodaju.

– Ipak, još nisam siguran da sam napravio dobar potez. Činjenica je da sam se samo ja javio po oglasu za licitaciju i pokajao sam se već zbog toga. Cena je bila previsoka, i pitam se da li sam samo ja najpametniji, kada je još 20 njih bilo zainteresovano, ali su čekali da prvo oglašavanje bude neuspešno, pa da u drugom krugu dobiju hotel za upola cene, oko 3,5 miliona evra – ističe Matijević.

Podsetimo, dug zbog koga je javni izvršitelj organizovao licitacionu prodaju jednog od tri hotela iz kompleksa Slavije, potiče iz zajedničkog posla sa austrijskom firmom Fil Šar, čiji je prvi vlasnik bio Branislav Šaranović, crnogorski biznismen sa kontroverznim poslovima na prostoru ex-Ju. U Srbiji je držao samo lanac kockarnica, ali je dozvolu za rad izgubio nakon usvajanja novog Zakona o igrama na sreću. Ubijen je dve godine kasnije u beogradskom naselju Dedinje. Fil Šar, firmu bez zaposlenih, imovine i prometa, nasledila je njegova supruga koja je prvo tražila nadoknadu ulaganja u tužbi protiv države Srbije, 2011, a kako je sud to odbacio i utvrdio da nema materijalnih dokaza o uplatama, niti je Fil Šar uveden u registar stranih ulagača, pokrenula je proces arbitraže, kako je to ugovorom i bilo predviđeno.

Za sadašnje poslovodstvo Slavija hotela, sporno je to što je arbitražno veće sastavljeno od pravnika, tvrdilo da postoji dug od dva miliona evra – bez ekonomskog veštačenja a na osnovu izjave udovice vlasnika Fil Šara da je njen muž ulagao novac u taj posao. Slavija je podnela tužbu za poništaj odluke arbitraže, kao i krivičnu prijavu protiv članova tog tela, ali nema saznanja da li je tužilaštvo pokrenulo istragu. U Slaviji tvrde da ne postoji dug i očekuju da se to dokaže u sudskom postupku, a od javnog izvršitelja Marka Vukićevića su zatražili da odloži licitaciju dok sud ne odluči o njihovim prigovorima. Izvršitelj je ipak zakazao prodaju, prema proceni vrednosti hotela koja je u roku od desetak dana tri puta menjana – prvo je iznosila četiri miliona evra, potom 5,9 da bi na kraju dostigla 9,3 miliona evra.

Na zakazanu licitaciju javila se samo firma Petra Matijevića, Mat real estate, koja je uplatila depozit od 110 miliona dinara i prihvatila početnu cenu od 6,5 miliona evra, koliko iznosi 70 odsto procenjene vrednosti hotela. Izvršitelj je u zaključku o prodaji uneo klauzulu da će novac biti deponovan na posebnom računu i da će deo koji ide poveriocu moći da bude isplaćen kada budu poznate sudske odluke po prigovorima Slavija hotela.

Put kojim niko ne ide

– Već duže vreme radimo u ugostiteljstvu, kompanija Matijević, sada sa Slavijom i uz Jugoeksport koji se renovira, ima šest hotela. Oni su glavni kupci naših mesnih proizvoda i sva četiri koja rade, dobro posluju. Mislim da taj biznis ima perspektivu, turizma i kod nas i u Hrvatskoj raste po stopi od oko 20 odsto godišnje. Zato sam i prihvatio tako visoku cenu za Slaviju, a da li je dobra odluka da idem kud niko ne ide, videćemo. Ni ja sam još nisam siguran – kaže Petar Matijević, vlasnik istoimene kompanije u čijem sastavu posluje preduzeće Mat real estate, osnovano 2014. za upravljanje nekretninama. Među njima su i za sada četiri hotela – Turističko naselje Ribarsko ostrvo, Centar i Aleksandar u Novom Sadu kao i hotel Vojvodina u Zrenjaninu, svi kategorisani sa četiri zvezdice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari