– Sedam-osam odsto ljudi u Srbiji živi u teškoj situaciji i to se vidi u njihovoj potrošnji. Kod nas je četvrtina stanovništva u riziku od siromaštva, ali treba imati u vidu da je taj broj 17 odsto u Evropskoj uniji – rekla je Matković za N1.

Matković smatra da Srbiju čeka veća nejednakost u društvu, u smislu socijalnog raslojavanja, i da će zavisiti i od toga kako se uspostavlja politika.
S druge strane Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je saopštilo da se od 2012. godine trude da najugroženiji ne osete stroge mera štednje.

Ocenjuje se da su zamerke nekadašnje ministarke Matković tendenciozne, dok se za konstataciju da ništa nije urađeno, navodi da je „krajnje zlonamerna“, jer se zanemaruje činjenica da je ova Vlada hrabro donela Zakon o radu koji je pokazao kako i na koji način odgovorna vlast donosi prave i odgovorne zakone.

Ministartvo za rad, i svi zaposleni u sistemu svakodnevno, savesno, kompetentno i odgovorno, brinu o potrebama i pravima najosetljivijih grupa – dece, starih, osoba sa invaliditetom, osoba sa smetnjama u razvoju, zaposlenih i nezaposlenih, penzionera, boraca, porodilja, navodi se u saopštenju.

Od 2012. smanjena je stopa nezaposlenosti sa 23,9 na 14,6 odsto, izdvajanja za penzije iz budžeta pala su sa 48,2 na 35,2 odsto, penzije se redovno isplaćuju i imaju realnu osnovu u svom povećanju, što je razlika od vremena kada su penzioneri strepeli kako i kada će biti isplaćena penzija jer je za isplatu bilo potrebno zaduživanje zemlje, što danas više nije slučaj.

Penzije su dva puta povećane – u januaru 2016. za 1,25 odsto i u januaru 2017. za 1,5 odsto a u novembru 2016. godine isplaćena je svim penzionerima i jednokratna pomoć u visini 5.000 dinara, ističe se u saopštenju Ministarstva.

I pored mera štednje, kako se dodaje, ni jedno socijalno davanje nije umanjeno i tu politiku će Ministarstvo rada nastaviti i u buduće.

Danas su uspesi evidentni i javno dostupni, navodi Ministarstvo i zaključuje da „upravo sve ono što je Vlada uradila pokazuje da su oblasti rada, zapošljavanja, socijalne zaštite, kao i penzioni sistem na sigurnom putu“.