Letnja turistička sezona na Zlatiboru je završena i prema prvim procenama bila je veoma uspešna.

Iako podaci za avgust još nisu obrađeni, sudeći prema izveštaju Turističke organizacije Zlatibor, tu planinu je za sedam meseci ove godine, posetilo 15 odsto turista više nego 2015, koja je bila rekordna, zabeleženo je 1,3 miliona noćenja, najviše za 123 godine koliko na Zlatiboru postoji organizovani turizam. Trenutno se na toj planini odmara od 5.000 do 6.000 gostiju.

– Povećanje broja gostiju registrovano je na prelazu između zimske i letnje sezone, dok je u junu, julu i avgustu broj posetilaca bio na istom nivou kao prošle godine, ili je za nijansu veći. Iako je krajem jula i početkom avgusta, dakle u špicu letnje sezone, bilo dosta kišnih dana, mi smo veoma zadovoljni i posetom i brojem noćenja. Posebno nas raduje što je sve više inostranih gostiju. Osim turista iz država u okruženja, sve je više i onih iz zemlja Evropske unije i drugih država, kao što su Izrael i Rusija. Za sedam meseci ove godine, zvanično je bilo prijavljeno oko 18.000 stranih gostiju, a nezvanično bilo ih je isto toliko u privatnom smeštaju, u kome se gosti ne prijavljuju – kaže za Biznis Jovan Pavlović, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

Anketiranja koja sprovode hoteli i pojedine rezervacione mreže, ukazuju na to da su gosti, osim smeštaja, gostoljubivosti i ishrane, posebno zadovoljni sadržajima koji im se nude.

– Sve više gostiju iskazuju želju da aktivno provedu odmor, a upravo to im Zlatubor nudi. Obeleženo je i uređeno nekoliko novih pešačkih, biciklističkih i planinarskih staza, postavljene su teretane na otvorenom prostoru, igrališta za decu. Nove sadržaje nude hoteli, kao i Ski-centar Tornik, gde je otvoren avantura park, drugi na Zlatiboru. U toku je gradnja i Dino parka, što će dodatno obogatiti turističku ponudu – objašnjava Pavlović i pdseća na to da je krajem prošle godine otvoren hotel Mons, a ove letnje sezone i hotel Iris.

Ove godine je svoja vrata znatiželjnim turistima otvorio i hotel Zelenkada, koji je godinama bio zatvoren. Osim toga, već godinama unazad, ovde se organizuje manifestacija Kultrno leto. Dobroj posećenisti su, osim novih sadržaja, zanimljivih zabavnih i kulturnih programa, festivala i koncerata popularnih muzičara i bendova, kao sportsko-rekretaivnih programa, svakako doprinela i značajna ulaganja lokalne samouorave u komunalnu i turističku infrastrukturu. Osim besplatnih animacija, gosti mogu da posete Stopića pećinu, Sirogojno, živopisno Goistilje i vodopad u tom selu, kao i druge zanimljive destunacije. „I vaučeri su doprineli porastu broja gostiju. Tridesetak ugostiteljskih i hotelskih objekata prihvatilo je vaučere i to je zaista dobro, pošto se ti objekti popune tokom vansezone“, ističe naš sagovornik i dodaje da Zlatibor privlači turiste prijatnom klimom, lepim pejzažima, ali i ljubaznošću domaćina.

Komentarišući kakva su očekivanja kad je reč o vansezoni, koja je već počela, Pavlović kaže da se nada da će popunjenost smeštajnih kapaciteta biti dobra, „a i vremenska prognoza, koja ukazuje na to da će u septembru i oktobru biti lepo vreme, ide nam na ruku. Počinju seminari, kongresi i drugi sadržaji, koji su uobičajeni za vansezonu“, ocenjuje on.

Savremeni auto-kamp

Većoj poseti inostranih gostiju, koja beleži rast od 20 odsto, svakako je doprineo i savremeni auto-kamp, jedan od najopremljenijih u Srbiji, koji je Turistička organizacija Zlatibor otvorila pre tri godine. „Zbog velikog interesovanja, kamp je nedavno proširen i umesto 50, sada raspolaže sa 65 smeštajnih jedinica. Zahvaljujući auto-kampu, ove godine imali smo 11 organizovanih grupa kampera iz Holandije, Nemačke, Austrije i Slovenije“, kaže Jovan Pavlović, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Zlatibor i podseća da taj planinski centar raspolaže sa oko 5.000 ležaja u hotelima i odmaralištima i sa više od 15.000 kreveta u privatnom smeštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari