Mesna industrija u kolapsu, proizvođači u Srbiji ne znaju šta će s mesom 1Foto: EPA-EFE/ MARWAN ALI

Mesna industrija u Srbiji je pred kolapsom jer nema kome da ponudi svinjsko, goveđe i pileće meso, pošto su hoteli i restorani zbog pandemije virusa COVID-19 prazni, nema stranih i domaćih turista, a i izvoz je obustavljen.

Suvlasnik Industrije mesa „Matijević“ Zoran Matijević rekao je za agenciju Beta da je leti najveća potražnja za mesom svih vrsta, pa zbog toga i cene porastu, ali je sada tržište prezasićeno zbog pada izvoza i nedovoljnog broja i domaćih i stranih turista.

„Na domaćem tržištu meso nema kome da se proda, ponuda je velika jer nema izvoza, cene su pale i proizvođači su u velikom problemu“, rekao je Matijević.

Tovljene svinje se, po njegovim rečima, prodaju po cenama 10-15 odsto nižim nego prošle godine i kilogram žive vage košta od 130 do 150 dinara.

Dodao je da je sa junećim mesom već dve godine problem jer, posle najave ministra za poljoprivredu, Branislava Nedimovića u maju 2018. godine, da će u Tursku moći da se bez carine izveze 5.000 tona junetine, proizvođači su povećali tov, a tursko tržište ne pokazuje interesovanje za sve te količine.

On je rekao da je sa Turskom o izvozu junetine sklopljen „politički aranžman“, a da takav dogovor zbog politike i propada i da je „nepouzdan za proizvođače“.

„Junetina sada u Srbiji košta od 150 do 180 dinara žive vage, a prošle godine se prodavala i po 250 dinara po kilogramu“, rekao je Matijević.

Dodao je zbog smanjene potrošnje u kompaniji „ne mogu da se reše bifteka, kao najkvalitetnijeg junećeg mesa“.

Matijević je rekao da je piletina pre godinu i po dana koštala oko 260 dinara po kilogramu, a danas se nudi po 160 do 180 dinara, što je oko 20 odsto ispod rentabilne cene.

Jedan od razloga što je cena mesa opala je, kako je rekao, i veliki uvoz mesa za prerađevine iz inostranstva bez carine ili prelevmana, zbog čega su dve velike industrije mesa u Srbiji zatvorila klanice i uvoze ga.

„Država Srbija ima nestabilnu politiku podsticanja stočarstva, a evropske zemlje subvencionišu tu proizvodnju na razne načine. Hrvatska planira povećanje te proizvodnje za 40 odsto kao prioritetni plan“, rekao je Matijević.

Hrvatska je, kako je rekao, nedavno obezbedila 90 odsto bespovratnih sredstava EU za otvaranje pogona za preradu mesa.

Izvoz preradjevina u Bosnu i Hercegovinu je, po njegovim rečima, posle zabrane zbog afričke kuge svinja otežan jer su to tržište u medjuvremenu zaposeli proizvodjači iz drugih zemalja.

Vlasnik klanice „Đurđević“, Milenko Đurđević, rekao je da je izvoz junetine u Tursku, Italiju i Kinu potpuno zaustavljen u martu zbog pandemije.

„Izvozili smo 100 bikova dnevno, ili 500 nedeljno, i sada imamo spremnih 5.000 komada, ali nema kupaca“, rekao je Đurđević.

Dodao je da su do prošle godine dnevno hotelima i restoranima leti prodavali tonu spremljenih ćevapčića, a da ih sada zbog izostanka dolaska turista slabo ko traži.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

24 reagovanja na “Mesna industrija u kolapsu, proizvođači u Srbiji ne znaju šta će s mesom”

 1. Spustite cene da narod jede meso s vi smanjite dzepove,vile ,avione….

  • Neka spuste cene. Bolje je poslovati ikako, nego nikako. Možda će se tada nekom posrećiti, ko je inače ceo život radio, da od penzije češće na jelovniku ima meso…

   • Kad bi novinari Danasa znali pošto je meso u Beogradu, rekli bi tom Dodjošu iz Slavonije da laže… Junetina je više od 800 dinara, svinjski vrat, krmenadle +600 dinara…
    Ono u marketima ima nižu cenu, ali je lošeg kvaliteta, zamrznuto, puno vode i neukusno!
    Traba neki novinar i na pijacu da svrati… jer danas kilo kromoira i kilo šargarepe 200 dinara! Paradajz nikakav, kao zelena breskva unutra, teško ispod 100 din!
    Urednici, nisu vam čitaoci samo homo politikusi… već i obični gradjani…

  • U mesarama se ne vidi da su cene pale. Naprotiv!
   Neka spuste cene u domacoj maloprodaji i bice im lakse
   Inace, i po ovom se vidi koliko Srbija napredno „dobro stoji“, koliko ovde „nikada nije bilo bolje“, koliko „plate i penzije nikad u istoriji nisu bile vece kao sada“, kako sve to svakodnevno laze vucic i pravi nas ludim, a narod u drzava su nacisto upropascenni.

 2. Snizite cene, prodajte viskove, plasirajte u preradu, radite nesto, bilo sta, umesto sto kukate i cekate da vam drzava calne neku kintu i pokrije gubitak.

  • Nisam bio ali kazu ne znam i da li je tacno da je u Nemacku meso 2 euea popodne ako se ne proda prepodne.

 3. Od kad je to jaca potraznja mesa leti..umesto zimi..kakve lazi..pa razmislite samo svojom glavom..i jos probisvet Matijevic..

  • Uzimate izjavu od Matijevica cije meso i preradjevine jede samo onaj koji ne zna koje djubre on prodaje. Nije se obogatio na posten nacin nego na brzinu

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.