Meštani Rudnika najavili protest u subotu zbog geoloških istraživanja 1Foto: BETA/PAKT/DS)

Meštani Rudnika kod Gornjeg Milanovca najavili su protest u subotu, 29. maja, zbog najavljenih geoloških istraživanja plemenitih i obojenih metala na obroncima te planine.

„Protestom želimo da pokažemo da ne damo naše izvore čiste vode, ni naš planinski vazduh, kao ni zemlju od koje mnogi žive, a po koju bi razna ispitivanja i ekspoatacija bili pogubni“, rekao je novinarima organizator protesta Aleksandar Nedeljković.

On je dodao da protest nije politički, već da je isključivo ekološki i za dobrobit planine Rudnik i njene okoline.

Na skupu, koji počinje u 18 časova na Trgu rudara u Rudniku, govoriće Nedeljković, zatim član Opštinskog veća Topole Dragan Jovanović i predsednica Udruženja građana „Mladi Milanovca“ Kristina Milošević.

Podršku okupljenima najavili su i meštani Ljiga, Topole, Gornjeg Milanovca i Kragujevca.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije 26. aprila je odobrilo geološka istraživanja plemenitih i obojenih metala na području opština Topola, Ljig i Gornji Milanovac.

U međuvremenu ministarstvo je odustalo od iskopavanja metala na obroncima planine Rudnik koji pripadaju teritoriji opštine Topola, a istarživanja ostaju na delu planine koji pripada teritoriji Gornjeg Milanovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari