Meštani uređuju ‘’Kameno selo’’ 1Foto: Zoran Panić

Savet Mesne zajednice sela Gostuša na Staroj planini, koga mnogi zbog kamenih krovova zovu ‘’Kamenim selom’’, pokrenuo je akciju da se svake godine tokom aprila i maja organizuje ekološka akcija prikupljanja plastike u selu oko kuća i pored reke.

Prema rečima predsednika Saveta Mesne zajednice sela Dragana Vidanovića, meštani su prihvatili ovu akciju i već su prikupili pedesetak džakova plastičnih flaša.

– Od JP “Komunalac“ iz Pirota dobili smo 500 plastičnih džakova i I kad se prikupio sav otpad “Komunalac“će odvesti smeće iz sela- kaže Vidanović. Vidanović dodaje da su se odlučili na ovu akciju uredjenja sela jer se za predstojeće uskršnje i prvomajske praznike očekuje dolazak velikog broja turista i rodjaka meštana koji žive u selu.

U Gostuši je pet kuća kategorisanih za seoski turizam.

Gostušu, udaljenu od Pirota tridesetak kilometara, zbog kamenih krovova i autentične arhitekture kuća od kamena, drveta i zemlje, zovu ‘’kamenim selom’’.

Studija zaštite sela Gostuša kraj Pirota koju su radile arhitekte-konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš predvodjene arhitektom Elenom Vasić Petrović je 2016. godine dobila nagradu Evropske komisije i panevropske mreže organizacija civilnog društva u oblasti nasledja ‘’Evropa Nostra’’.

U selu trebutno živi oko 60 ljudi ali je leti bude i do 200, dolaze i turisti. Svako od domaćinstava ima od pet do 45 hektara imovine. Ima dvadesetak kandidata koji bi se vratili u selo i na svojim imanjima čuvali koze, ovce ili krave. Sedamdesetih godina prošlog veka ovde je bilo 15.000 ovaca, 1200 grla krupne stoke, 450 grla konja- kaže Vidanović,dodajuci da ocekuje pomoc lokalne samouprave oko sanacije puteva do imanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari