Mihajlović: Srbija se neće sklanjati ni od jedne gasne rute 1Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Srbija se neće sklanjati ni od jedne gasne rute koja treba da prođe kroz njenu teritoriju, da to ne bude samo ruski gas, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović u intervjuu za Glas Amerike i demantovala da je “američki čovek”, kao i da Moskva stoji iza direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

Objasnila je i kakav je njen odnos prema gasovodu Balkanski tok na čijem otvaranju se nije pojavila, a upozorila je da će Srbija 2050. “godišnje bacati jedan autoput” ako ne prestane sa korišćenjem lignita u termoelektranama.

Najvažnije je da je Balkanski tok završen u tom konstruktivnom delu, a sve što radim, radim u dogovoru sa predsednikom, tako da sam ga zamolila da 1. januara u 6 ujutru ne budem tamo, što ne znači da nisam ovih nekoliko meseci, koliko sam na čelu ministarstva, uradila sve da prođe najbolje moguće. Mnogo je važnije da je on konstruktivno završen, da se završavaju kompresorske stanice i da ćemo 2021. imati potpuno operativan Balkanski tok, rekla je Mihajlović.

Upitana da li to znači da sad nije operativan, odgovorila je da jeste, ali ne u tom smislu da je pritisak onakav kakav treba da bude i da su sve kompresorske stanice završene, ali to su svi već i rekli, nije to neka tajna da ima još dosta stvari koje treba da se završe.

Ona je ocenila da je priča o tome da je „američki čovek“ smešna zato što je prošlih 6 godina radila u infrastrukturi sa ruskim i američkim kompanijama, i turskim i , azerbejdžanskim.

Odnosi se isto i ovde u energetici. Mislim da se tu stvorila neka priča pre 6,7 godina na koju ja nisam reagovala jer sam mislila da je bezvezna, a trebalo je da reagujem. Ne postaje se tek tako ruski ili američki čovek. Radite za svoju zemlju, imate agendu koja se zove politika Vlade, realizujete to i to je najvažnije, naglasila je Mihajlović.

Povodom kritika koje je iznosila na račun Dušana Bajatovića i na pitanje da li ga čuva Rusija, ona je rekla da nikakva Rusija ne stoji iza direktora Srbijagasa.

„I sve te priče o velikim zaverama, kako iza nekog direktora stoji ko zna ko, to nije tačno. To je pitanje našeg unutrašnjeg uređenja, hoćemo li da imamo profitabilan Srbijagas ili ćemo da pustimo da on radi ovako kako radi. Ja generalno mislim da je direktor Srbijagasa bruka za sve, on je bruka i za neku Rusiju ako to tako postavljamo, ali je bruka i za naš finansijski sektor“, izjavila je Zorana Mihajlović.

Ona je negativno odgovorila i na pitanje da li onda Dušana Bajatovića „čuva“ Vlada Srbije, predsednik Srbije, zarad odnosa sa Moskvom.

“ Dušan Bajatović je trenutno direktor Srbijagasa, ima odluku da sprovede odluku Vlade o podeli delatnosti, to za sada funkcnioniše. Radna grupa Vlade je formirana, kreće se sa podelom transporta i distribucije gasa, ako to ne bude išlo dinamikom koja je tačno napisana u odluci Vlade, mi ćemo kao ministarstvo kadrovskoj komisiji predložiti razrešenje direktora“, najavila je Mihajlović.

Upitana zašto struja poskupljuje u jeku grejne sezone rekla je da struja jednom godišnje poskupljuje, ima određene korekcije vezano za nove instalisane kapacitete obnovljivih izvora energije.

Sada je na prosečan račun od 3000 dinara skočila za nekih 150 dinara. Ja nisam od onih ministara koji će da govore da Srbija ima najnižu cenu struje. To jeste tačno, ali ono što ja mislim da kada govorimo o struji, mnogo važnija stvar za svakog građanina je kvalitet te električne energije.

Govoreći o Rio Tintu rekla je da će se sve što od dokumentacije postoji i što je urađeno, podeliti sa građanima.

Studija o zaštiti životne sredine još nije završena, rade je između ostalog i naši univerziteti u Beogradu. Ali, to kako negde u nekoj državi izgleda i kako će u našoj državi da izgleda, zavisi od toga kako se postavi država prema svom investitoru. Mi nećemo uraditi ništa što može da ugrozi životnu sredinu i zdravlje ljudi,, naglasila je Mihajlović u intervjuu za Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari