Mihajlović: Brza pruga od Beograda do Novog Sada do oktobra 2021. 1Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je danas da očekuje da do oktobra iduće godine bude završena deonica brze pruge Beograd-Budimpešta od Beograda do Novog Sada, kojom će se putovati oko 25 minuta, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji Hepi, istakla da se na dve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada, na kojima rade kineske i ruske kompanije, ne očekuje probijanje rokova i da su ta gradilišta među najaktivnijim u celoj Srbiji.

„Na deonici od Novog Sada do Subotice, koju smo planirali da počne da se gradi u martu ili aprilu, verujemo da radovi mogu da počnu na jesen, što je minimalno pomeranje kad uzmemo u obzir situaciju i u Srbiji i u celom svetu“, dodala je ona.

Mihajlović: Radnici su heroji našeg društva, gradilišta u Srbiji nisu stala za vreme epidemije

Mihajlović je rekla da gradilišta u Srbiji nisu stala tokom čitavog vanrednog stanja i da su zbog toga radnici istinski heroji našeg društva.

„Gradilišta su radila tokom čitavog vanrednog stanja i to je bio jedan od glavnih zadataka ministarstva. Zahvaljujući građevinskim firmama i njihovim radnicima i merama koje je ministarstvo donelo, Srbija nije stala u vreme epidemije korona virusa, život nije stao. I zato su svi ti radnici heroji ovog društva“, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je na početku epidemije COVID-19 data preporuka svim kompanijama da, ako mogu da obezbede punu zaštitu za radnike, ne staju sa radovima.

„Na svim velikim infrastrukturnim gradilištima se radi, na 11 najvećih projekata imamo oko 3.500 radnika na gradilištima. Svima je stalo da se radi, ali su i svi svesni da su zdravlje i bezbednost ljudi na prvom mestu. Sad je građevinska sezona i važno je da se sada radi, i na izgradnji i na održavanju puteva, jer to je značajno i zbog privrednog rasta“, istakla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je navela da i pored svih poteškoća izazvanih epidemijom korona virusa i mera ograničenja kretanja, Srbija beleži rast broja gradilišta u odnosu na prošlu godinu, koja je po svim pokazateljima bila rekordna za građevinarstvo.

„U Srbiji trenutno ima oko 57.000 aktivnih gradilišta, što je oko 17.000 više nego u isto vreme prošle godine. Dakle, gradilišta u Srbiji su i te kako živa i aktivna, uprkos svemu“, istakla je Mihajlović.

Ona je dodala da će država će učiniti sve da pad privredne aktivnosti bude što manja i da je zbog toga izdvojila nemali novac za pokrivanje minimalnih plata, kao i garantni fond koji treba da omogući privredi da lakše dolazi do kredita.

„Takođe, sva ministarstva su izdvojila novac za nabavku zdravstvene opreme, pa je za to opredeljen i deo budžeta našeg ministarstva“, navela je ona.

Mihajlović je dodala da je u Srbiju od 13. marta ušlo oko 100.000 kamiona, od čega više od 50.000 za potrebe Srbije, a više od 45.000 za snabdevanje regiona.

Kad je reč o građanima koji su se vratili u Srbiju od početka epidemije, ona je rekla da se najveći deo građana vratio avionom, i da je “Er Srbija” prevezla oko 13.000 naših državljana od početka vanrednog stanja.

Ona je dodala da se u transportnom sektoru najveća šteta odnosi na prevoz putnika i da je verovatno najviše pogođen vazdušni saobraćaj, te da se procenjuje da gubici “Er Srbije” iznose više od 35 miliona evra.

Mihajlović je takođe poručila građanima da treba da budu još malo strpljivi, jer opasnost od virusa još nije prošla.

„Niko nije navikao na ovakvu vrstu života, ali je važnije da se sačuvamo, i zato hajde da se strpimo još malo“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari