Mihajlović: Delom pruge 100 km na sat 1Foto: Zeleznice Srbije (arhiva)

Od danas vozovi modernizovanom prugom od Resnika do Valjeva ponovo mogu da idu brzinom od 100 km na sat, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i, povodom rekonstrukcije prvih 77 kilometara pruge Beograd-Bar, rekla da je to samo početak.

„Srbija bi za tri godine trebalo da ima najmanje 520 km pruga na kojima će vozovi moći da idu prosečnom brzinom od 120 do 150 km na sat“, izjavila je Mihajlović, koja je prisustvovala obeležavanju završetka modernizacije barske pruge od Resnika do Valjeva.

Ona je podsetila da su na ovoj deonici vozovi ranije išli i brzinom manjom od 30 km na sat na pojedinim delovima.

U narednom periodu radićemo na modernizaciji cele barske pruge, jer ne želimo da se na to čeka još četiri decenije. Radićemo kako na železničkom Koridoru 10, tako i na rekonstrukciji pruga koje nisu deo Koridora, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Prema njenim rečima, za dve godine bi trebalo da imamo i modernizovanu prugu Beograd – Budimpešta, kojom će vozovi moći da idu brzinom od 200 km na sat.

Mihajlović je prošla danas rekonstruisanim delom pruge od Vreoca do Valjeva sa prvim potpredsednikom Ruskih železnica Aleksandrom Mišarinom i ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandrom Čepurinom.

Prethodno je prisustvovala potpisivanju Aneksa 3.2 kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske želenice.

„Ruske železnice su jedne od najboljih na svetu i Srbija će nastaviti da u saradnji sa njima realizuje zajedničke projekte u zemlji“, rekla je Mihajlović.

Modernizacija pruge Resnik – Valjevo u dužini od 77,6 kilometara, na međunarodnom železničkom koridoru Beograd – Bar, završena je u roku, 13. novembra.

Ugovorena vrednost radova na modernizaciji pruge Resnik – Valjevo je 79,9 miliona dolara, a radovi su finansirani iz ruskog kredita čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara.

Obnova barske pruge je počela 15. jula 2016. godine , a radove je izvela kompanije RŽD Internešnal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari