Mihajlović: Eksploatacija jadarita će biti čista ili se neće raditi 1Zorana Mihajlović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će „tehnologija eksploatacija jadarita, odnosno litijuma iz rude jadarit, biti čista i zdrava ili se neće raditi“.

Ona je u Skupštini Srbije poručila građanima „da veruju svojoj državi koja nikad neće doneti pogrešnu odluku vezanu za bezbednost i zdravlje građana.“

Mihajlović je rekla da takozvani stručnjaci i takozvane organizacije plaše ljude i govore im da će nestati život u Jadru, da će nestati voda iz Drine, iako ni sami ne znaju kako će uopšte izgledati postrojenja.

„To liči na period kad je 1881. godine donet zakon da se gradi pruga Beograd-Niš-Vranje i jedan deo populista je tada zastraživao narod da pored pruge života biti neće, da ništa roditi neće i žene koje žive pored pruge neće imati decu. To su bile zvanične izjave pojedinih političara“, rekla je ministarka u Skupštini.

Najavila je da će se odluke doneti „tek kad Srbija bude imala sve studije kako će se istraživati jadarit, odnosno litijum“ i ocenila da su napadi na projekte eksploatacije litijuma politički.

Poslanici Skupštine Srbije u prepodnevnom delu rasprave najavili su da će glasati o setu energetskih zakona koje je danas obrazložila ministarka.

Na dnevnom redu su dva nova zakona – o obnovljivim izvorima i o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i izmene i dopune dva zakona, o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari