Mihajlović: Energetska bezbednost Srbije, kvalitetna struja i dovoljno derivata najvažniji ciljevi 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je predložena za ministarka rudarstva i energetike u novoj vladi, izjavila je danas da Srbija u oblasti rudarstva i energetike ima bogatstvo koje se meri i u svetskim razmerama, te da će u narednom periodu njen zadatak biti da uredi ovu oblast.

„Puno je izazova u sektoru rudarstva i energetike, posebno kada govorimo o gasovodima i naftovodima i moramo da razmišljamo o Srbiji 2050. godine, a ne samo sada“, izjavila je ona, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Mihajlović je istakla da je energetska bezbednost veoma važna, pre svega da Srbija ima dovoljno struje, gasa i naftnih derivata.

„Ako niste energetski bezbedni, onda ste osetljivi, a to povlači druge posledice za državu. Radiću na tome da imamo kvalitetnu struju, dovoljno derivata, da se pozabavimo obnovljivim izvorima energije, ali i tehnologijama koje se koriste i novim investicijama“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da se vraća onome što je radila 20 godina i na čemu je doktorirala i navela da svom nasledniku ostavlja potpuno uređeno ministarstvo sa mnogo milijardi novih projekata, podsetivši da je u njenom mandatu Srbija dostigla deveto mesto u svetu po izdavanju građevinskih dozvola, da je izgrađeno 350 kilometara novih auto-puteva i rekonstruisano više od 550 kilometara pruga.

„Biću tu za svaku vrstu pomoći. Navikla sam na to, dođem, uradim, popravim i idem dalje“, kazala je Mihajlovićeva.

Ukazala je da je pred novom Vladom Srbije mnogo izazova, jer mora paralelno da se bori na više frontova – da sačuva zdravlje građana i da održi ekonomiju.

„Živimo u vremenu velikih izazova, ekonomija mora da radi, ne smemo zatvoriti Srbiju, a s druge strane moramo brinuti o zdravstvenoj bezbednosti. Ja sam navikla da radim u kriznim situacijama, kada sam došla u Ministarstvo građevinarstva nije me sačekao nijedan papir, projekat i rad, sada je to jedno uređeno ministarstvo“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla i da je važno da Srbija sada ima rodno ravnopravnu Vladu, jer su „žene racionalne i efikasne u poslu“, a da je stvaranje jednakih uslova za žene i muškarce tema kojom se prethodnih šest godina bavila vodeći Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

„Važno je i što ćemo dobiti novo ministarstvo u kojem će biti sabrano više oblasti koje su do sada vođene kroz agencije i kancelarije. Briga o porodici i demografiji je bitna, jer džaba nam sve što radimo ako nemamo ljude. Rodna ravnopravnost je multisektorska oblast i nije pitanje samo jednog ministarstva i očekujem da nastavimo da stvaramo društvo jednakih mogućnosti i za žene i za muškarce“, zaključila je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari