Mihajlović: Koridor 10 gotov, u subotu ga puštamo u saobraćaj 1Foto: FoNet MGSI

Južni krak Koridora 10 od Mađarske do Severne Makedonije kompletno je gotov i u subotu ćemo ga svečano pustiti u saobraćaj. Napravili smo auto-put za narod i pokazali da umemo da završimo stvari, kao što smo i obećali, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Ona je, gostujući u jutarnjem programu TV Prve, istakla da je Srbija konačno povezana auto-putem od Horgoša do Preševa i da je izgrađen najsavremeniji auto-put, po svim evropskim i svetskim standardima, te da će otvaranje Koridora 10, poslednje deonice kroz Grdelicu, omogućiti mnogo veći protok saobraćaja.

„Grdelica je građevinsko remek-delo i najteže gradilište u Evropi. Bilo je puno problema, izmeštali smo reku i deo železničkog koridora, na deonici se nalaze dva najduža tunela, Manajle i Predejane, 36 mostova, od kojih je most Vrla visok 62 metra, urađeno je sedam km novih kosina i izgrađeni alternativni putevi. Mnogo posla je iza nas, bilo nam je važno da završimo auto-put pre sezone, jer smo ga gradili za građane ove zemlje“, rekla je Mihajlović a prenosi pres služba ministarstva.

Ona je rekla da je Srbija danas prepoznata kao najbrža ruta i da je 2018. kroz našu zemlju prošlo 56 miliona automobila, odnosno 20 miliona više nego 2014. godine.

„Završavamo koridore, to je važno za našu zemlju i nove investicije, i počinjemo gradnju novih. Sutra kreću radovi na izgradnji Koridora 11 od Preljine do Požege, na leto nas očekuje početak radova na auto-putu ka BiH od Sremske Rače do Kuzmina, kao i Moravskog koridora, veoma važnog za Srbiju jer će povezati Koridore 10 i 11 i velike gradove u centralnom delu zemlje“, rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je dodala da je Srbija danas stabilna država, sa stabilnim budžetom i ekonomijom, što nam daje mogućnost investiranja u infrastrukturu.

„Koridor 10 nam je velika škola. Više nijedan projekat ne započinjemo dok sve nije unapred pripremljeno – planovi, projektno-tehnička dokumentacija, eksproprijacija. Nema nepredviđenih okolnosti“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari