Mihajlović: Minus Er Srbije preko 30 miliona evra 1Foto: BETAPHOTO/ ER SRBIJA

Za sada je minus Er Srbije preko 30 miliona evra, a procene kažu da će do kraja godine porasti bar još toliko, izjavila je danas ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je navela, procena je da će gubitak u aviosaobraćaju u Evropi biti 160 milijardi evra ove godine i istakla da nema zemlje u svetu koja neće pomoći svojoj aviokompaniji.

„Ne treba ni razmišljati da li je Er Srbiji potrebna pomoć, nego treba napraviti efikasan program koji ne znači davanje para nego stvaranje uslova za rad Er Srbije“, rekla je Mihajlović za TV Prva.

Ona je rekla i „da ćemo videti“ da li ćemo kupiti dodatne avione ili kupiti deo deonica od Etihada. Kako je naglasila, tokom pandemije se pokazalo koliko je važno da imamo našu avio-kompaniju.

„Iako se postavljalo pitanje zašto se toliko novca ulaže u Er Srbiju, sada je ta aviokompanija uradila onaj deo posla koji se tiče društvene odgovornosti. Red je da joj sada država omogući uslove za nastavak komercijalnog rada“, smatra Mihajlović.

Ona je dodala i da je u prethodnih nekoliko godina Er Srbija povećala broj dsetinacija za više od 40, povećala svoje prihode i omogućila da drugi, indirektni prihodi od turizma porastu.

Mihajlović: Opasnost nije prošla, verujem u građane i odgovorno ponašanje

Mihajlović je najavila da se od ponedeljka, 4. maja, otvara međugradski autobuski i železnički putnički saobraćaj, kao i da od 8. maja kreće gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu.

Mihajlović je istakla da se mere u Srbiji postepeno relaksiraju, te da će u saobraćaju biti obavezno poštovanje svih mera bezbednosti.

„Mere bezbednosti zarad očuvanja našeg i zdravlja drugih ljudi su najvažnije i neće moći da se uđe u autobus ili voz bez maske i rukavica. Autobuski saobraćaj kreće u punom kapacitetu, dok su procene da je za železnički saobraćaj u ovom trenutku dovoljno 30 odsto vozova“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade apelovala je još jednom na građane i građanke da pokažu ličnu odgovornost i ponašaju se u skladu sa epidemijom koja još nije gotova.

„Važno je da znamo da još uvek nismo pobedili koronu, da opasnost još uvek postoji, sve dok ne dobijemo vakcinu. Moramo da naučimo da živimo sa virusom, da se ponašamo odgovorno i na taj način sačuvamo i sebe i druge. Verujem u naše građane, dosta toga smo prošli u ova dva meseca i sve je do nas – ako budemo poštovali mere i smanjimo broj obolelih, neće biti novih karantina“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari