Mihajlović: Na gradilištima velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji više od 1.500 radnika 1Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je danas, na gradilištima najvećih projekata izgradnje putne i železničke infrastrukture u Srbiji angažovano 1.529 radnika i da se radovi odvijaju uz primenu svih mera koje su predviđene u cilju suzbijanja korona virusa.

„Broj radnika u skladu je sa fazom u kojoj se nalaze radovi, pa tako najveći broj radnika, ukupno 443, radi na izgradnji deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada. Na ovom gradilištu, gde radove izvode ruski RŽD, prisutne su i 293 jedinice mehanizacije. Na drugoj deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, gde su izvodjači kineske kompanije CCCC i ‘Čajna rejlvej internešenel’, radove danas izvode 362 radnika“, navela je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Na obilaznici oko Beograda, na deonici u izgradnji od Ostružnice do Bubanj potoka, gde je glavni izvodjač kineska komppanija „Pauer Čajna“, ima 350 radnika i 107 jedinica mehanizacije.

Na gradilištu Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate-Preljina, na kojem je glavni izvodjač konzorcijum kompanija „Behtel“ i „Enka“, na gradilištu su prisutna 62 radnika, kao i 23 jedinice mehanizacije.

Na deonici auto-puta „Miloš Veliki“ od Požege do Preljine, gde je izvodjač kineska kompanija CCCC, radove izvodi 58 radnika, a angažovane su 23 jedinice mehanizacije.

Na izgradnji deonice auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, trenutno radi 86 radnika turske kompanije „Tašjapi“, 11 radi od kuće, a na gradilištu je i 55 jedinica mehanizacije.

Na drugom gradilištu iste kompanije, na rekonstrukciji državnog puta Novi Pazar-Tutin, angažovano je 45 radnika, kao i 23 jedinice mehanizacije.

Na deonici železničkog Кoridora 10, od Jajinaca do Male Кrsne radove danas izvodi ukupno 112 radnika, a izvodjači su francuska kompanija „Kolas“ i srpski „Energoprojekt“.

Mihajlović je apelovala na sve kmpanije da radove izvode uz poštovanje svih mera kojima se osiguravaju bezbednost i zaštita zdravlja radnika, kako na samom gradilištu, tako i u okviru kampova, gde je potrebna posebna predostrožnost u cilju suzbijanja prenošenja zaraze u vreme pandemije COVID-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari