Mihajlović: Novi investicioni ciklus u energetici i rudarstvu u vrednosti 17 milijardi evra 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je zelena agenda model rasta i prilika da srpska privreda bude ne samo održiva, nego i predvodnik u tom procesu.

Mihajlović je na Skupštini Privredne komore Srbije na kojoj je predstavljena Strategija razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050, rekla da je ministarstvo zajedno sa PКS, radilo na pripremi četiri zakona koji su bazični za dalji razvoj energetike i rudarstva, kao i da će se nastaviti zajednički rad i na izradi novih strateških dokumenata.

„Nacionalnim integrisanim planom za klimu i energetiku odredićemo ne samo kako ćemo se razvijati u oblasti energetike, nego i šta to znači za životnu sredinu i za privredu. Takođe, novom strategijom energetike odredićemo ciljeve i put gde želimo da budemo 2050. godine u ovoj oblasti, čiji će sastavni deo biti vodonična strategija“, rekla je ona.

Istakla je da u procesu energetske tranzicije Srbija mora imati dovoljne količine energije u svakom trenutku i naglasila da zelena agenda ne znači gubitak posla i zatvaranje elektrana.

„Zelena agenda znači da ćemo ići ka drugačijim načinima proizvodnje energije koji će se zasnivati pre svega na velikim i srednjim hidroelektranama, solarnim elektranama, vetroelektranama, gasnim elektranama, kao i vodoničnim tehnologijama za koje je već stvoren zakonski osnov u novom Zakonu o korišćenju obnovljivih izvora energije“, navela je ministarka.

Novi investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva, kako je objasnila, obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra, od čega su projekti u oblasti elektroenergetike više od sedam milijardi evra, a u oblasti OIE više od pet milijardi evra.

Ne može se dozvoliti da „u promenama u energetici budemo samo kritičari i posmatrači, jer nije pitanje da li ćemo imati takse na ugljenik, već kada će one biti uvedene, i moramo da tražimo naš put kako će naša privreda da proizvodi na održiv način“, rekla je Mihajlović.

Ona je najavila i formiranje nacionalnog saveta za zelenu agendu u kome će biti država i privreda.

„Zadatak tog saveta biće da napravimo plan šta radimo ove i narednih godina i kako ćemo omogućiti da i kad budemo imali takse, iz tog procesa izađemo na održiv način. Biće situacija i kad ćemo morati i određene kompromise da pravimo, ali naša privreda ima sve šanse da budemo ne samo održivi, već i da budemo predvodnici u regionu“, rekla je Mihajlović.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da nema važnije teme za razvoj celokupne privrede i život stanovništva Srbije od energetike.

„Najveća tehnološka tranzicija koja očekuje Srbiju u narednih 30 godina je postepen prelazak na upotrebu vodonika kao goriva budućnosti“, ocenio je Čadež,

Dodao je se ovih dana očekuje predlog uredbe Evropske komisije o takozvanoj taksi na ugljenik na granici – Carbon border adjustment mechanism (CBAM).

„Upravo ovo će odlučivati da li će naša privreda biti konkurentna, da li ćemo preživeti ili nećemo, da li će naši proizvodi, bilo cement, čelik, poljoprivredne mašine, mleko… moći da budu konkurentni cenom kada ih izvozimo na druga tržišta“, rekao je Čadež.

PКS će u narednih šest meseci raditi sa lokalnim timom eksperata i predstavnicima privatnog kapitala na izradi strategije upotrebe vodonika i očekuje se da do kraja godine, u saradnji sa Ministarstvom energetike, bude formulisan prvi akcioni plan za njeno sprovođenje.

Prema rečima predsednika PКS, razvoj novih, inovativnih tehnologija, poput uspostavljanja proizvodnje vodonika i skladištenja ugljendioksida, direktno je u funkciji snažnog opredeljenja Srbije ka dekarbonizaciji energetskog sektora i ugljenično intenzivne industrije.

Predsednica Upravnog odbora Westenergie AG i predsednica Saveta za hidrogen Vlade Nemačke Кaterina Rajhe rekla je u onlajn obraćanju privrednicima da je nemačka vlada u potpunosti prihvatila vodoničnu strategiju.

„Vodonična strategija će do 2050. godine stvoriti značajan broj novih radnih mesta u Nemačkoj i generisati 80 milijardi evra godišnje“, kazala je Rajhe.

Кompanija Eliksir planira izgradnju budućeg postrojenja za proizvodnju vodonika u okviru razvoja hemijskog parka Prahovo, najavio je vlasnik kompanije Stanko Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari