Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od 10 milijardi evra 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Novi investicioni ciklus u Srbiji, vredan više od 10 milijardi evra, obuhvatiće projekte u železničkoj, drumskoj, komunalnoj i socijalnoj infrastrukturi, ali i druge oblasti, pre svega poljoprivredu, zdravstvo i školstvo, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara na budućem zemunskom pristaništu, istakla da ove godine započinje izgradnja nekoliko važnih auto-puteva, saopštilo je Ministarstvo.

„U julu započinjemo izgradnju Moravskog koridora, veoma važnog za nas, jer će spojiti centralnu Srbiju i omogućiti nove investicije za više od pola miliona građana koji žive u tom delu zemlje“, kazala je ona.

Kako je istakla, Moravski koridor ne znači samo auto-put, već i potpuno uređenje Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju moderne telekomunikacione mreže.

„Pored toga, krećemo i u izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, na deonici od Sremske Rače do Кuzmina, brze saobraćajnice Ruma-Šabac i Šabac-Loznica i auto-puta mira od Niša do Pločnika“, rekla je Mihajlović.

Navela je da se investicioni ciklus odnosi i na projekte u avio i vodnom saobraćaju, te da svaki uloženi dinar u infrastrukturne projekte znači rast BDP-a.

Mihajlović je obišla danas, sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem i predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem i radove na izgradnji međunarodnog pristaništa u Zemunu i istakla da će Vlada ove i naredne godine uložiti više od 200 miliona evra u vodni saobraćaj.

„Dvadeset godina se nije ulagalo u vodni saobraćaj, koji je ostao neiskorišćen i pored mnoštva mogućnosti. Izgradnjom međunarodnog pristaništa u Zemunu, koje će biti gotovo do kraja avgusta, želimo da Srbija bude prepoznata na mapi vodnih koridora u Evropi“, rekla je ona.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da izgradnja međunarodnog pristaništa znači mnogo, kako za Zemun, tako i za grad i Republiku.

„Ovaj kapitalni projekat dobar je primer saradnje Ministarstva građevinarstva, grada i opštine. Njagovom realizacijom imaćemo još veći broj turista, sa 550 kruzera i 82.000 putnika u prošloj, očekujemo da u ovoj godini 750 kruzera i 100.000 turista posete naš grad i zemlju“, rekao je Radojičić.

Predsednik Opštine Zemun Dejan Matić je izjavio je da je ovaj projekat izuzetno značajan za Zemun i da se na njega čekalo decenijama.

„Zemun ima čime da se ponosi i završetkom ovog pristana bićemo spremni da dočekamo nove turiste i pokažemo sve kulturno-istorijske znamenitosti naše opštine. Hvala svim partnerima na projektu, uložili smo mnogo truda da danas postavimo prvi šip koji će činiti konstrukciju novog međunarodnog pristana“, rekao je Matić.

Izgradnja međunarodnog pristaništa u Zemunu započela je u maju ove godine, a vrednost projekta iznosi 1,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari