Mihajlović: Postoje problemi na svim deonicama 1Foto: Fonet/Ljiljana Stojanović

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je juče da će od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal zatražiti pomoć kako bi se otkrilo na koji je način radni dokument tog Ministarstva dospeo do neovlašćenih lica.

Kako je saopšteno iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ovakav korak preduzet je nakon što je lider Nove Srbije Velimir Ilić novinarima dostavio papire za koja tvrdi da su izveštaj o poslovanju Koridora Srbije. On je, nezadovoljan jer ni sedam meseci nakon što mu je, kako tvrdi, premijer Aleksandar Vučić obećao direktorsko mesto u Koridorima, nije postavljen na tu funkciju, hteo da podacima iz resornog ministarstva ilustruje kako u tom javnom preduzeću „cveta kriminal i korupcija“.

Inače, u radnom dokumentu do koga je Ilić došao, navodi se da je investitor, Koridori Srbije, u više navrata grčkoj firmi Aktor, angažovanoj na izgradnji istočnog kraka Koridora 10, odobravao obeštećenje zbog produžetka rokova. Do sada je odobreno oko 485 miliona dinara, iako je stepen izvedenih radova na deonici za koju je zadužena, Prosek – tunel Bancarevo, tek dva odsto, dok je rok za završetak tog dela ugovorom utvrđen za mart 2014, davno prošao. Pri tom, Aktor je podneo i novi odštetni zahtev kojim produžava rok do februara 2018, ali se Koridori o tome još nisu izjasnili.

„Od sredine oktobra na tom delu trase nema ni mašine ni radnika, iako ništa nije završeno“, navodi se u radnom materijalu i dodaje da Aktor tvrdi kako još uvek nije dobio projekat, ali je činjenica i da mu je račun blokiran već godinu dana, pa iznos od 30 miliona dinara još nije uplatio Institutu za puteve, koji zbog toga odbija da preda potrebnu dokumentaciju. „Aktor ne reguliše svoje finansijske obaveze prema partnerima, dobavljačima, kooperantima, pri čemu nameru investitora da mu pomogne stimulativnim plaćanjima (avans, dodatni avans, plaćanje – oslobađanje – garantnog depozita, redovne isplate po situacijama i plaćanje materijala na gradilištu) zloupotrebljava svojim neaktivnim odnosom prema projektu“, navodi se u radnoj verziji izveštaja, uz opasku da nije realna ni mogućnost da se u posao uvede njihova partnerska firma Terna, jer bi Aktor iz sopstvenih izvora morao da joj plati avans, a to verovatno ne može da učini.

U Koridorima Srbije tvrde da su avansna plaćanja, odštetne zahteve i račune Aktoru „plaćali isključivo na osnovu ugovornih obaveza i nakon saglasnosti i odobrenja banaka koje finansiraju projekte“. Ističu, međutim, da su sva zakašnjenja nastala zbog nerešene eksproprijacije, koja je umesto do 2012. isplaćivana sukcesivno čak do 2016. godine. Tvrde i da je „loša i nepotpuna projektna dokumentacija iz perioda 2009-2012. takođe prouzrokovala kašnjenja“. U Koridorima podsećaju i da postoji strogo potpisana procedura za plaćanje i izmene ugovora, koju kontrolišu međunarodni kreditori ovog projekta.

Ministarka Mihajlović potvrdila je da papiri koje je Ilić dao medijima predstavljaju radnu verziju izveštaja, ukradenog iz Ministarstva zbog čega će „onaj koji je to uradio sigurno ostati bez posla“. Ona je priznala da u izgradnji gotovo svih deonica na koridorima postoje problemi, zbog čega je i formirana radna grupa.

„Kada završimo izveštaj videćemo da li ćemo na sporne deonice dovesti još neke kompanije da pomognu da se radovi završe ili ćemo ići na raskidanje ugovora, što smo već jednom i uradili. U svakom slučaju, mi se i dalje držimo rokova koje je dao premijer Aleksandar Vučić kada je završetak Koridora 10 u pitanju“, rekla je ministarka naglašavajući da o nezavršenom izveštaju „ne želi da polemiše sa Velimirom Ilićem, koji je postao portparol predsedničkog kandidata Vuka Jeremića i njegovog savetnika Dušana Petrovića“, jer je od toga važnije „da ova Vlada završava gotovo 100 kilometara novih autoputeva svake godine i da će tako nastaviti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari