Mihajlović: Potreban “leks specijalis” za izgradnju stanova 1Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je potreban „leks specijalis“ da bi se ubrzala i pojednostavila izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Od nacionalnog je interesa da se taj projekat pokrene i završi što je brže moguće i takav zakon je predlog ovog ministarstva, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da izgradnja stanova za snage bezbenosti podrazumeva dva miliona kvadrata i da će pokrenuti građevinsku indrustiju u svim segmentima.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Mihajlović je navela da će se pokrenuti svi regionalni projekti, jer nema razvoja i investicija u građevinarstvu bez povezivanja sa regionom.

To su naše komšije, naši prijatelji, jak region – jaka Srbija, rekla je Mihajlović.

Pominjući najvažnije projekte, ona je kazala da iduće godine počinje izgradnja puta Niš – Pločnik, kao deo autoputa prema Merdaru, Prištini i Draču.

Navodeći da je bilo dileme u javnosti o tom autoputu, ona je rekla da je Srbija na takvom saobraćajnom mestu da joj povezivanja u regionu donosi korist, pogotovo izlazak na morske luke.

Prema njenim rečima, iduće godine počinje elektrifikacija pruge obilaznice oko Niša i pruge Niš – Dimitrovgrad, kao i potpisivanje komerecijalog ugovora u okrivu nastavka projekta Beograd Budimpešta.

Mihajlović je ukazala i da je za narednu godinu planiran zakon o katastru koji će reorganizovati tu oblast.

Tokom dela proslave, pod nazivom Imamo dobre vesti, predsednik Saveta stranih investitora Jana Mihajlova je, pohvalivši rad ovog ministarstva, rekla da veruje u sinergiju partnera koji imaju jasne ciljeve i ulažu napore.

U najveće uspehe ministarstva ona je ubrajala napredak u izdavanju građevinskih dozvola, pominjući i realizovanje zakona iz njegove nadležnosti, ali je navela i da uvek ima mesta da se još uradi.

Ivršni direktor Nacionalni alijanse za lokalni ekonomski razvoj Violeta Jovanović podsetila je da je ta organizacija Zorani Mihajović dodelila priznanje reformator godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari