Mihajlović: Pre leta puštamo auto-puteve kroz Grdelicu i od Obrenovca do Čačka 1Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je da će pre leta biti pušten u saobraćaj auto-put na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru i na Koridoru 11 od Obrenovca do Preljine.

Ona je najavila i potpisivanje novih ugovora i izgradnju tri nova auto-puta.

“Grdelička klisura je najteže gradilište u Evropi, na kojem 2014. nije bilo nijednog metra asfalta. Krajem prošle godine imali smo radove na još nekoliko tačaka, a sada su te deonice u potpunosti asfaltirane i biće spremne za saobraćaj za letnju turističku sezonu”, rekla je Mihajlović gostujući na RTS-u.

Ona je dodala da Koridor 10 mnogo znači za Srbiju, pre svega zbog tranzitnog saobraćaj, jer je pre nekoliko godina bilo 34 miliona automobila, prošle godine oko 58 miliona, a ove očekujemo najmanje 60 miliona, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade istakla je da je u prethodne četiri godine asfaltirano više od 300 kilometara auto-puteva, a među njima su i deonice na Koridoru 11, ka Crnoj Gori.

“Pre leta pustićemo u saobraćaj deonice od Obrenovca do Preljine, a do kraja godine biće završena i deonica Surčin-Obrenovac, što znači da ćemo imati 120 kilometara auto-puta na Koridoru 11. To nije važno samo zbog povezivanja, nego i zbog bezbednosti saobraćaja, jer će postojati alternativa Ibarskoj magistrali”, navela je ministarka saobraćaja.

Ona je rekla da će na predstojećem Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Dubrovniku biti potpisani novi memorandumi o saradnji sa Kinom u oblasti infrastrukture.

“Potpisaćemo memorandum za deonicu Novi Beograd-Surčin, čija je izgradnja vredna oko 70 miliona evra. Ove godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora za tu deonicu, a u narednoj da počnemo radove. Takođe će biti potpisan i memorandum za deonicu Požega-Boljare, za koju je procenjena vrednost radova između 1,5 milijardi evra i dve milijarde evra”, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da se završetkom izgradnje Koridora 10 jedan ciklus završava, a da ove godine kreće novi investicioni ciklus u infrastrukturi, u okviru kojeg će se graditi tri nova auto-puta.

“Na gradilištu auto-puta Preljina-Požega izvođač već pravi svoj kamp i uskoro kreću radovi. U junu očekujemo počegak izgradnje prve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, kao i Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate-Preljina”, rekla je Mihajlovićeva.

Upitana za probleme u vezi sa radom katastra, Mihajlović je rekla da je obaveštena o odluci da se štrajk prekida, i dodala da će država sprovesti određene mere kako bi se otklonili problemi u radu katastra.

“Ako u Srbiji imamo i elektronsku dozvolu, i delom već funkcioniše elektronski katastar, onda je nedopustivo da građani budu maltretirani i da ne mogu da završe posao u katastru. Nije sporno da neko iskoristi pravo na štrajk, ali minimum procesa rada mora da se poštuje”, rekla je ona.

Kako dodaje, Ministarstvo je uvelo upravni nadzor nad radom Republičkog geodetskog zavoda i obišlo odeljenja katastra u nekoliko gradova u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari