Mihajlović predstavila MMF-u novi investicioni ciklus 1Foto: Fonet/MSGI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Džejms Ruf, i predstavila im novi investicioni ciklus, vredan nekoliko milijardi evra, koji će ministarstvo sprovesti u narednih nekoliko godina.

Reč je o novim projektima koji će Srbiju još bolje povezati sa regionom i Evropom, za koje smo u prethodne dve godine pripremali tehničku dokumentaciju. Početkom sledeće godine počinju i građevinski radovi na ovim projektima, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, radi se o gradnji autoputa od Preljine do Požege na Koridoru 11, koji povezuje Srbiju i Crnu Goru, autoputu od 106 kilometata, takozvanom Moravskom koridoru, koji povezuje Čačak i Kruševac.

Očekujemo da ovu deonicu gradimo sa američkom kompanijom „Behtel“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je dodala da će sledeće godine početi i gradnja „autoputa mira“ od Niša do Prištine, prva deonica od Niša do Pločnika, kao i poslednja deonica brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

Srbija je spremna za gradnju autoputa Beograd-Sarajevo, dodala je Mihajlović i predočila da će sledeće godine budžet tog ministarstva biti veći za 20 milijardi dinara.

Ruf je rekao da MMF podržava što veće investicije u infrastrukturu Srbije i izrazio očekivanje da će se pozitivni ekonomski trendovi koje Srbija ima nastaviti.

Predstavnicima MMF predstavljeni su podaci o reformi putnog i železničkog sektora, kao i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje će dovesti do skraćenja rokova za donošenje planskih dokumenata, i uvođenje e-prostora koji bi pokrio teritoriju čitave Srbije.

Razgovaralo se i o mogućnostima za smanjenje vremena čekanja na granicama sa Mađarskom i Hrvatskom, saopštilo je Ministarstvo. Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari