Mihajlović: Razdvajanje delatnosti u Srbijagasu ide sporo, zatražiću pomoć premijerke i predsednika 1Zorana Mihajlović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je razdvajanje delatnosti „Elektroprivrede Srbije“ i „Distribucije ODS“ završeno, dok u „Srbijagasu“ stvari idu sporije, te da će zatražiti pomoć predsednice Vlade i predsednika Republike, kako bi se delatnosti i u ovom javnom preduzeću odvojile.

„‘EPS’ smo potpuno razdvojili i to su danas dva nezavisna preduzeća koja funkcionišu odvojeno. U ‘Srbijagasu’ stvari idu sporije, što nije dobro, jer ako nemamo razvijen gasni sektor imaćemo i dalje najveću cenu u Evropi. S druge strane, vidimo da novac odlazi u ‘Srbijagas’ i ko zna gde dalje“, rekla je Mihajlović u Privrednoj komori Srbije (PKS) na prezentaciji i javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Mihajlović je dodala i da je Ministarstvo dobilo puno dokumenata od zaposlenih o poslovanju Srbijagasa i povezanih firmi.

„Pozivam i ostale da nam se obrate, pošalju komentare, materijale i sve što misle da nije dobro u tim preduzećima, kako bi ih učinili bržim i efikasnijim u radu“, rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović je govoreći o izmenama zakona, navela da je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo četiri osnovna zakona, koji su baza, ostakla je, osnova za više investicija i nova radna mesta u Srbiji.

„Da bismo došli do izmena i dopuna, radili smo zajedno sa privredom i svim važnim institucijama. Zakon koji danas predstavljamo je moderan zakon, koji će omogućiti sigurnost za investitore, da efikasno i brzo mogu da uđu u istraživanja, a kasnije i u eksploataciju“, rekla je ona.

Ministarka je navela da će se konačno na domaćinski način upravljati mineralnim resursima, „s obzirom na to da danas naše rezerve vrede 200 milijardi dolara“.

„Izmenama ćemo omogućiti ubrzanu proceduru za svakog investitora, uvodimo elektronsko rudarstvo, neke postupke smo ukinuli, za neke skratili vreme, i duboko verujem da će za mesec, mesec i po dana, investitori moći da dobiju sve potrebno da krenu u rudarski projekat“, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, kruna svega je zaštita životne sredine.

„Кroz ceo zakon smo obavezali sve da zaštita životne sredine bude dodatno ispoštovana kroz definisane procedure“, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da je 2015. godine udeo rudarstva u BDP-u iznosio 2,1 odsto, dok je prošle godine to bilo 1,6 procenata.

„Verujem da možemo da uvećamo udeo rudarstva u BDP-u, naš cilj je da za četiri godine on bude četiri odsto“, rekla je ministarka.

Dodala je da je novina zakona je i osnivanje rudarsko-geološke komore, kao što je imaju i inženjeri.

„Кomora će se baviti edukacijom rudara i geologa, ali i izdavanjem licenci, dok ćemo Geološkom zavodu vratiti značajnu ulogu, jer tu se nalazi naša nacionalna baza“, rekla je Mihajlović.

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio je privrednicima što će danas učestvovati u javnoj raspravi i dali svoje mišljenje.

„U ovom sektoru posluje oko 2.000 kompanija, koje imaju oko 9,5 milijardi poslovnog prihoda. PКS okuplja razne sektore i trebalo bi da gledamo da paralelno sa investicijama u rudarstvo to dalje dobro iskoristimo, kao što je na primer litijum. To su strateški važne stvari za našu privredu i zato je i ovaj zakon važan“, rekao je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari