Mihajlović: Rekonstrukcija topionice Čukaru Peki vredna 220 miliona evra, naš prvi zeleni rudnik 1Foto: Beta/Zoran Petrović/MO

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović obišla je danas budući rudnik bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, koji bi trebalo da bude otvoren u oktobru, kao i radove na rekonstrukciji topionice u koju će biti uloženo 220 miliona evra.

Ona je rekla da će svaki ugovor sa investitorima ubuduće sadržati i deo o zaštiti životne sredine.

„Uslov o podizanju kvaliteta zdravlja životne sredine moguće je ispuniti samo uz investicije, a ulaganje od 220 miliona evra u rekonstrukciju topionice upravo to znači“, istakla je Mihajlović, saopštilo je njeno Ministarstvo.

Ona je dodala i da ovo strateško partnerstvo znači i veće plate, nova radna mesta, ali i očuvanje životne sredine.

„Od avgusta će emisija sumpor-dioksida biti u dnevnim i godišnjim granicama, zbog toga je važna rekonstrukcija topionice. Rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive i briga o životnoj sredini“, kazala je ona.

Mihajlović je naglasila da će Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji.

„Zeleni rudnik znači da će koristiti najnovije tehnologije u rudarstvu, to znači da će biti u najvećoj meri digitalizovan. To znači da se Srbija podiže u evropskim i svetskim razmerama, jer ćemo biti drugi proizvođač bakra u Evropi“, izjavila je ona.

Ministarka je izjavila da kada bude otvoren, početkom oktobra kako se očekuje, ovaj rudnik će postaviti standarde za sve ostale u Srbiji, kao i da je zeleno, održivo rudarstvo osnova razvoja privrede i budućnost.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je da je grad postao veliko gradilište zahvaljujući rudarstvu.

„Danas Bor uspešno rešava višedecenijske probleme zahvaljujući podršci Vlade, Ministarstva i strateškom partneru, kompaniji ‘Ziđin'“, naveo je Milikić.

Zamenik predsednika kompanije „Ziđin“ Ke Čaojeng, rekao je da je ova kompanija u samom vrhu po proizvodnji bakra u svetu, ali i po zaštiti životne sredine.

„Ulažemo maksimalan trud da podignemo nivo zaštite životne sredine. Trudićemo se da uz pomoć Vlade i lokalne zajednice doprinesemo povećanju zaposlenosti i boljim uslovima za život“, kazao je on.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Mihajlović: Rekonstrukcija topionice Čukaru Peki vredna 220 miliona evra, naš prvi zeleni rudnik”

  1. Zar Danas nema dopisnika iz Bora? Zašto za ovako važnu temu uzimate tekstove od Bete?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.