Mihajlović: Rekonstrukcija topionice Čukaru Peki vredna 220 miliona evra, naš prvi zeleni rudnik 1Foto: Beta/Zoran Petrović/MO

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović obišla je danas budući rudnik bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, koji bi trebalo da bude otvoren u oktobru, kao i radove na rekonstrukciji topionice u koju će biti uloženo 220 miliona evra.

Ona je rekla da će svaki ugovor sa investitorima ubuduće sadržati i deo o zaštiti životne sredine.

„Uslov o podizanju kvaliteta zdravlja životne sredine moguće je ispuniti samo uz investicije, a ulaganje od 220 miliona evra u rekonstrukciju topionice upravo to znači“, istakla je Mihajlović, saopštilo je njeno Ministarstvo.

Ona je dodala i da ovo strateško partnerstvo znači i veće plate, nova radna mesta, ali i očuvanje životne sredine.

„Od avgusta će emisija sumpor-dioksida biti u dnevnim i godišnjim granicama, zbog toga je važna rekonstrukcija topionice. Rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive i briga o životnoj sredini“, kazala je ona.

Mihajlović je naglasila da će Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji.

„Zeleni rudnik znači da će koristiti najnovije tehnologije u rudarstvu, to znači da će biti u najvećoj meri digitalizovan. To znači da se Srbija podiže u evropskim i svetskim razmerama, jer ćemo biti drugi proizvođač bakra u Evropi“, izjavila je ona.

Ministarka je izjavila da kada bude otvoren, početkom oktobra kako se očekuje, ovaj rudnik će postaviti standarde za sve ostale u Srbiji, kao i da je zeleno, održivo rudarstvo osnova razvoja privrede i budućnost.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je da je grad postao veliko gradilište zahvaljujući rudarstvu.

„Danas Bor uspešno rešava višedecenijske probleme zahvaljujući podršci Vlade, Ministarstva i strateškom partneru, kompaniji ‘Ziđin'“, naveo je Milikić.

Zamenik predsednika kompanije „Ziđin“ Ke Čaojeng, rekao je da je ova kompanija u samom vrhu po proizvodnji bakra u svetu, ali i po zaštiti životne sredine.

„Ulažemo maksimalan trud da podignemo nivo zaštite životne sredine. Trudićemo se da uz pomoć Vlade i lokalne zajednice doprinesemo povećanju zaposlenosti i boljim uslovima za život“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari