Mihajlović sa kineskim partnerima o saradnji u železničkom saobraćaju 1Foto: FoNet/MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predsednikom kineske kompanije CRRC ZELC Fu Čengđunom o mogućnostima saradnje u oblasti železničkog saobraćaja.

Ona je istakla značaj interesovanja jedne od najboljih svetskih kompanija u oblasti železničkog transporta u trenutku kada Srbija pokreće veliki investicioni ciklus u infrastrukturi vredan pet milijardi evra, i dodala da dve zemlje odlikuju dobri odnosi.

„Odnosi dva predsednika i naše dve zemlje su sve bolji, što doprinosi bržem razvoju Srbije. U saradnji s kineskim kompanijama realizujemo nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, jedan od njih je i modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, kao deo globalne inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’. Pokrećemo i nove projekte i verujem da prostora za saradnju ima i sa vašom kompanijom“, rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Fu Čengdjun je istakao da je prijateljstvo dve zemlje i dva naroda na najvišem nivou, te da odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Djinpinga predstavljaju pokretačku snagu za dalji razvoj.

„Svedoci smo lepe budućnosti i razvoja saobraćajne infrastrukture Srbije. Nakon uspešne saradnje sa EPS-om u okviru projekta Kostolac pre par godina, želimo da razmotrimo moguće načine nastavka saradnje i pružimo doprinos razvoju transporta u vašoj zemlji. Naša kompanija jedna je od najuspešnijih u proizvodnji železničkih vozila i šinske opreme. Razvijamo inovativne tehnologije i posebno smo fokusirani na električne lokomotive, transportna vozila, EMU i hibridne tehnologije“, rekao je Fu.

Sastanku su prisustvovali i direktori „Infrastruktura železnice Srbije“ i „Srbija voza“, Miroljub Jevtić i Jugoslav Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari