Mihajlović: Sa Mađarskom o bržem protoku na granicama 1Foto: MGSI

Izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, zajednička saradnja u oblasti saobraćajne infrastrukture, uklanjanje nefizičkih barijera na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske i realizacija projekata u oblasti vodnog saobraćaja.

To su teme današnjeg sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, i ministra inovacija i tehnologije Mađarske Lasla Palkoviča.

Potpredsednica Mihajlović istakla je da Srbija i Mađarska imaju odlične političke i ekonomske odnose i da su partneri na jednom od najvećih projekata u ovom delu Evrope, izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta.

„Zajedno realizujemo izuzetno važan projekat za naše dve zemlje i izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte bila je prva tema sastanka. Takođe, razgovarali smo i o povećanju kapaciteta brodske prevodnice na Tisi, kako bi više brodova moglo da koristi ovu reku, ali i o rekonstrukciji i izgradnji pruge Subotica-Segedin, jer je to u interesu naših građana“, rekla je ona.

Mihajlović je rekla da je posebna tema sastanka bila rešavanje problema zakrčenja i dugih zadržavanja ljudi i robe na graničnim prelazima i istakla da je sa ministrom Palkovičem dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe koja bi radila na uklanjanju ovog problema i pripremi sporazuma dve zemlje.

Srbija je pokrenula razgovore sa svim svojim susedima da se reši problem nefizičkih barijera i da se ubrza protok saobraćaja, kako drumskog, tako i železničkog. Kada je u pitanju putnički železnički saobraćaj, da se u vozovima vrše granični pregledi, a da za teretni saobraćaj pokušamo da imamo jedno granično mesto“, rekla je ona.

Laslo Palkovič je zahvalio potpredsednici Mihajlović na izuzetnoj saradnji i dodao da je mađarska strana veoma zainteresovana za rešavanje problema čekanja na granicama.

„Neprihvatljivo je da jedan autobus čeka na granici 12 sati da bi ušao u drugu zemlju. Radićemo zajednički na rešavanju toga. Danas smo razgovarali i o rekonstrukciji i izgradnji novih železničkih pruga, unapređenju vodnog saobraćaja, posebno na reci Tisi, a posebnu pažnju smo posvetili izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, jer je to od životnog značaja dve zemlje“, rekao je Palkovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari