Mihajlović sa predstavnicima ruske kompanije o revitalizaciji Hidroelektrane Đerdap 1 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je dana sa šefom predstavništva ruske kompanije Silovije mašini u Srbiji Mihajilom Cvetkovim o realizaciji projekta revitalizacije hidroagregata u hidroelektrani „Đerdap 1“, kao i potencijalnoj saradnji na drugim projektima u energetici.

„Kompanija Silovije mašini realizuje važne aktivnosti za Elektroprivredu Srbije, samim tim i za našu državu i nadam se da možemo da nastavimo saradnju i na novim projektima. Drago mi je da projekat revitalizacije ‘Đerdapa 1’ ulazi u završnu fazu, a revitalizacija ‘Đerdapa 2’ nam je, takođe, veoma važna“, rekla je Mihajlovič.

Dodala je da je u pripremi knjiga projekata, jer će u energetici biti puno ulaganja i u interesu države je priliv novih investicija u ovom sektoru.

„Dosta je naše opreme u ‘Đerdapu’ 1 i 2, kao i Кostolcu. Trenutno smo najveća kompanija koja proizvodi energetsku opremu u Rusiji, od turbina, transformatora, do kotlova, proizvodimo sve potrebno za jednu termo i hidroelektranu“, kazao je Cvetkov.

Kako je istakao, revitalizacija „Đerdapa 1“ je zahtevna i sada se radi poslednji agregat, a u aprilu ove godine stiže oprema.

„Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju ‘Đerdapa 2’, priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna“, rekao je Cvetkov.

Ruska kompanija izrazila je i zainteresovanost za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 u Termoelektranama Nikola Tesla (TENT).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari