Mihajlović: Šanse za nova kineska ulaganja 1Zorana Mihajlović Foto: mgsi.gov.rs

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da, uz dosadanje kineske investicije od oko pet milijardi evra, postoji veliki prostor i za nova ulaganja, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

Mihajlović je, povodom petogodišnjice pokretanja inicijative „Jedan pojas, jedan put“, ukazala da to „više nije samo inicijativa“, već „najveći globalni projekat koji povezuje civilizacije i daje nam mogućnost da razmenjujemo ideje, znanja i kulturu“.

„Najvažniji rezultat ovog projekta – trenutno nema većeg globalnog projekta od ovog – jeste povezivanje i verujem da će se ti rezultati sve više videti“, naglasila je Mihajlovićeva u intervjuu za kinesku nacionalnu televiziju.

U saopštenju se navodi kako je intervju snimljen istog dana kad, povodom pet godina pokretanja inicijative „Jedan pojas, jedan put“ kineskoj javnosti treba da se obrati i predsednik Kine, Si Đinping, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade.

Mihajlović je, kako se navodi, podsetila da je Srbija među prvima, a pre svih drugih država u regionu, potpisala Sporazum o strateškoj saradnji i memorandum sa Kinom o razvoju inicijative „Jedan pojas, jedan put“, čiji je danas deo i projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

Ona je taj projekat ocenila značajnijim toliko što će, osim investicije, od velikog značaja biti razmena znanja.

„To je prva brza pruga kojom ćemo ići 200 kilometara na sat“, rekla je Mihajlovićeva, podsetivši da se trenutno na toj relaciji putuje više od osam sati.

Mihajlović je ocenila da Kina i Srbija „imaju pre svega dug prijateljski odnos i sve bolje ekonomske odnose“, te da Srbija sebe vidi kao odanog strateškog partnera i most između Kine i Evrope.

Po njenoj oceni, „nije slučajno“ da je prvi veliki projekat koji su kineske kompanije radile u Srbiji bila izgradnja mosta preko Dunava“.

Mihjlović se zahvalila i na stavu zvaničnog Pekinga o Kosovu i i Metohiji, naglašavajuči da i „Srbija podržava politiku jedne Kine“.

„I kad se setimo vremena pre 20, 30 i više godina, kad smo bili bombardovani i prolazili kroz teške periode, Kina je uvek bila naš prijatelj. To čelično prijateljstvo koje postoji između Srbije, koja je mala, ali je na važnom mestu, i Kine, nije samo prijateljstvo dva predsednika, već se oseća i kod građana“, naglasila je potpredsednica Vlade Srbije Mihajlovićeva i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari