Mihajlović: Sektor transporta u Srbiji usklađen sa EU, najveći napredak u železnici 1Zorana Mihajlović Foto: Beta/Milan Obradović (Arhiva)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je danas da je godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku za 2019. pokazao da Srbija ima dobar nivo pripremljenosti u oblasti transporta i da je od prethodnog izveštaja zabeležen napredak, posebno u reformi železnice.

„Iako su druge teme u izveštaju EK o napretku Srbije pomalo u senci kosovskog pitanja, priznat je napredak koji je učinjen u različitim oblastima transporta, pre svega u železnici, ali i u drumskom, vodnom i vazdušnom saobraćaju“, rekla je Mihajlović, a saopštilo Ministarstvo.

Ona je ocenila da to pokazuje da je Srbija iskoristila period od prethodnog izveštaja za sprovodjenje reformi i da se kao zemlja dodatno približila najvišim evropskim standardima u toj oblasti.

Mihajlović je kazala da se u izveštaju ocenjuje da je transportna politika jedna od oblasti u kojima Srbija već sada ima dobar nivo pripremljenosti za članstvo u EU.

Ministarstvo je istaklo da se u izveštaju EK izmedju ostalog navodi da je u 2018. Srbija usvojila nove zakone o železnici, o bezbednosti u železničkom saobaćaju i interoperabilnosti železničkog sistema, čime je ostvaren visok nivo uskladjenosti sa regulativom EU na uspostavljanju jedinstvenog evropskog železničkog područja.

„U drumskom transportu uskladjenost se ocenjuje kao zadovoljavajuća, uz konstataciju da su zakoni u oblasti prevoza tereta i prevoza putnika u drumskom saobraćaju uskladjeni sa propisima EU, kao i da su u nekoliko oblasti domaći propisi dodatno uskladjeni s evropskim“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da je visok nivo uskladjenosti sa propisima EU prisutan u propisima koji se odnose na unutrašnju plovidbu u vodnom saobraćaju, kao i da u vazdušnom saobraćaju, Srbija ima dobar nivo uskladjenosti sa propisima EU.

„Kad je reč o pregovaračkom poglavlju 21 – Transevropske mreže, koje pored transporta pokriva i oblasti energetike i telekomunikacija, izveštaj EK konstatuje da je Srbija umereno pripremljena. Srbija aktivno učestvuje u Agendi povezivanja zapadnobalkanske šestorke, a ostvaren je i dalji napredak u sprovodjenju reformi u vezi sa povezivanjem i nastavljeno uskladjivanje zakonodavsta u oblasti interoperabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari