Mihajlović: Sledeće nedelje ugovori sa lokalnim samoupravama o zameni stolarije 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ugovore o subvencijama za zamenu stolarije biće potpisani sledeće sedmice, najavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je za K1 televizuju rekla da će ugovore potpisani Ministarstvo rudarstva i eneregtike i lokalne samauprave.
„Suština tog projekta je da trošimo manje energije, čime ćemo direktno uticati na životnu sredinu i dobijati niže račune za električnu i toplotnu energiju“, kazala je Mihajlović.

Navela je da ne postoji opština koja se nije javila na konkurs za subvencije za zamenu stolarije, a 66 opština će potpisati ugovore i raspisati dva poziva za učešće u projektu.

„Jedan poziv je kompanijama koje će raditi zamenu stolarije, a da ne bi bilo nerealnih cena biće određena maksimalna. Lokalne samouprave će javno saopštiti koje su to kompanije, a istovremeno će raspisati i poziv zainteresovanim građanima. Prve ugovore sa građanima očekujemo u avgustu“, naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da će u septembru ministarstvo, ponovo, raspisati poziv lokalnim samoupravama za nastavak programa i da će 50 odsto sredstava obezbediti država.

Govoreći o Zelenoj agendi, Mihajlović je istakla da je to „vizija koja neće nikoga ostaviti bez posla, već naprotiv, ubrzaće privredni rast i obezbediće dugoročnu energetsku stabilnost“.

„Zelena agenda je naš model rasta i primer da možemo da imamo dovoljno energije koja je proizvedena na održiv način“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala i da će Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućiti domaćinstvima da smanje potrošnju i troškove električne energije, ali će i doprineti zdravijoj životnoj sredini i povećanju učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Mihajlović je povodom projekta „Jadar“ koji se odnosi na istraživanje nalazišta litijuma u okolini Loznice ponovila da je istina jedino čime će Ministarstvo odgovarati na politizaciju ove teme.

„Kada studija o uticaju na životnu sredinu bude gotova, ona će biti dostupna javnosti, a nakon toga možemo da komentarišemo i polemišemo. Činjenica je da je jadarit ogromna šansa za našu zemlju, litijum je budućnost, posebno ako uzmemo u obzir mogućnost čitavog lanca proizvodnje litijumskih baterija i električnih vozila. Govorimo u uticaju na BDP od 20 odsto“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari