Mihajlović: Tender za izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad u narednih 10 dana 1Foto:Beta/ Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da će za sedam do 10 dana biti raspisan tender za izvođača radova na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, čijom izgradnjom će se obezbediti diverzifikacija snabdevača gasom.

Ona je danas istakla da izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, gasovoda Niš-Dimitrovgrad, „predstavlja put i prvi korak ka diverzifikaciji, ne samo gasnih ruta“, već i snabdevača gasom i mogućnost da Srbija dobije gas iz drugih izvora uključujući ne samo Azerbejdžan, nego i LNG terminal u Grčkoj, ali i budući Istočnomediteranski gasovod, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je, pre početka osnivačkog sastanka Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, kazala da je novac za izgradnju gasne interkonekcije obezbedjen iz evropskih fondova i zajmova evropskih banaka i da je planirano da u 2023. godini gasovod bude operativan.

„To će omogućiti i gasnu stabilnost, ali i veće mogućnosti za povezivanje unutar regiona, pre svega sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i za snabdevanje gasom Kosova i Metohije“, navela je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari