Mihajlović: U komunalnu infrastrukturu Srbije biće uloženo preko 3,3 milijarde evra 1Foto: Zoran Panić

Ministarka građevine, infrastrukture i saobraćaja i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Pirotu da će preko 3,3 milijade evra biti uloženo u komunalnu infrastrukturu u Srbiji, a od toga 2,5 milijade evra odlazi u 70 opština i gradova centralne, istočne i južne Srbije.

Ona je dodala da je Vlada Srbije veliki broj projekata uradila u saradnji a nemačkom KFW bankom.

Svi ovi projekti su urađeni u saradnji sa ovom nemačkom bankom. Sve što je urađeno u oblasti komunalne infrastrukture u Srbiji je urađeno sa KFW bankom. Vrednost projekata u Srbiji, koje ćemo sa njima raditi, je 350 miliona evra, a do sada smo uradili projekte u vrednosti od 150 miliona evra”, rekla je Mihajlović i dodala da se uspešna saradnja nastavlja i dalje.

Mihajlović je rekla da su u Pirotu urađeni brojni infrastrukturni radovi, poput Koridora 10.

Radili smo i neke druge projekte a to je i odraz jedne dobro organizovane gradske uprave Pirota koja je bila svesna šta je sve važno da ljudi imaju i da ovde ostanu da žive. Pored Slobodne zone Pirot koja je toliko važna za privredu celog kraja, isto tako je jednako važna i komunalna infrastruktura. Morate imate dobro vodosnabdevanje, kanalizaciju, prečišćavati otpadne vode. To je jednako važno kao i put. Ovo su uspešni projekti. Čeka nas ovaj veliki projekat izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu vrednosti 12,4 miliona evra. Nadam se da će sa tim početi u drugoj polovini iduće godine“ – rekla je Mihajlović.

Direktor JP Vodovod i kanalizacija, Zoran Nikolić, je podsetio da je do sada u vodosnabdevanje Grada uloženo oko 3,3 miliona evra.

Ove projekte smo radili u saradnji sa Miinistarstvom građevina i mislim da je ta saradnja bila odlična. Možda nas je ta dobra saradnja preporučila i za sledeće projekte a jedan od sledećih velikih projekata je izgradnja Postrojenja za prečišđavanje otpadnih voda čija je predračunska vrednost 12,4 miliona evra. Sve su to veliki i značajni projekti koji će doprineti da mi budemo na evropskom nivou”, rekao je Nikolić.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da su sa ministarkom Zoranom Mihajlović otvorilili mnoge infrastrukturne projekte u gradu, poput Regionalne deponije i izgradnju Koridora 10.

Sada prisustvujemo jednom uspešnom projektu i otklanjanju problema koji Pirot ima u slučaju velikih padavina da se izvorište zamuti i pola grada ima problema sa gradom. Sada tih problema nema. Očekuje nas izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U njegovu izgradnju će se uložiti preko 12 miliona evra. Uz deponiju, dobro vodosnabdevanje i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda biti jedan od retkih gradova koji će zaokružiti tu ekološku zaštitu prostora na kome živimo. U najavi je elektrifikacija pruge i izgradnja gasovoda Sofija-Dimitrovgrad-Pirot-Niš. To su veliki infrastrukturni radovi koji se realizuju preko Ministarstva na čijem je čelu Zorana Mihajlović” – rekao je Vasić.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić je rekla da je za izradnju i rekonstrukciju Postojenja za prečišćavanje voda u Pirotu uloženo 1,5 miliona evra.

To je je nemerljiv doprinos za građane jer pijemo zdraviju i čistiju vodu. Rekonstrukcijom Crpne stanice obezbedili smo nesmetano vodosnabdevanje” – rekla je Tončićeva, dodajući da se vodilo računa i o zaštiti životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari