U pripremi dokumentacija za obnovu luke Smederevo 1Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolonijem, koji je rekao da su francuske kompanije zainteresovane da se uključe u realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Srbija i Francuska imaju istorijski dobre odnose, koji se ogledaju i kroz projekte koje realizujemo. Ministarstvo koje vodim nadležno je za projekte vredne skoro 15 milijardi evra, istakla je Mihajlović.

Verujem da će se, pored koncesije Aerodroma „Nikola Tesla“ i projekta sanacije deponije u Vinči, francuske kompanije uključiti i u druge projekte koje realizujemo, naglasila je ona.

Mihajlović je predstavila Mondoloniju aktuelne projekte koje Srbija realizuje, ističući završetak Koridora 10 i modernizaciju železničkog saobraćaja.

Za Srbiju je regionalno povezivanje prioritet na trasportnoj agendi. Pored završetka drumskog Koridora 10, koji nas povezuje sa Makedonijom, Bugarskom i Grčkom, i Koridora 11 ka Crnoj Gori, jedan od prioriteta nam je rekonstrukcija i modernizacija železničkih pruga, rekla je ona.

Krećemo u izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, kao i modernizaciju i elektrifikaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, navela je Mihajlović.

Ona je dodala da Srbija trenutno radi i na pripremi tehničke dokumentacije za rekonstrukciju luke Smederevo, kao i na pripremi dokumentacije za izgradnju auto-puta mira Niš-Merdare-Priština i dalje ka Albaniji.

Sa Hrvatskom ćemo u petak potpisati Protokol o železničkom saobraćaju, dok smo sa Bosnom i Hercegovinom u razgovorima za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo. Srbija je za to spremna, jer smo i politički i fiskalno stabilna država, navela je Mihajlović.

Mondoloni je rekao da Francuska podržava Srbiju na putu ka EU i da postoji dosta prostora za saradnju dve zemlje.

Želimo da budemo prisutni u Srbiji i da se uključimo u realizaciju projekata. Zadovoljni smo i što je francuska kompanija izabrana za koncesionara Aerodroma „Nikola Tesla“, rekao je Mondoloni.

Plan nam je, takođe, da u maju u Beogradu organizujemo regionalni biznis forum sa francuskim kompanijama, najavio je ambasador.

Sagovornici su izrazili nadu da će predsednik Francuske Emanuel Makron ove godine posetiti Srbiju, podsećajući na dobre bilateralne odnose koje su dva predsednika uspostavila.

Mihajlović je uručila Mondoloniju na poklon pirotski ćilim, rad žena sa sela, članica Etno-mreže, kao deo prakse potpredsednice Vlade da zvaničnicima sa kojima se sastaje poklanja ručne radove nastale kao rezultat inicijative „Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima“, koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno-mrežom i NALED.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari