Mihajlović: U rudarstvu veliki potencijal za razvoj i nove investicije 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da vrednost mineralnog bogatstva Srbije iznosi više od 200 milijardi dolara i da to bogatstvo treba da se koristi na održiv način – da doprinosi ekonomskom razvoju i rastu, a da to bude odgovorno prema životnoj sredini i, na kraju, da vidimo efekte toga i u budžetu Srbije.

“Rudarstvo je sektor koji je potpuno nezasluženo dugo bio u zapećku. Želimo da ispravimo tu nepravdu, jer u rudarstvu ima mnogo više potencijala nego što je danas iskorišćeno. Ministarstvo je pripremilo Nacrt izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim želimo da stvorimo uslove da Srbija dobije moderan i mnogo uspešniji rudarski sektor. Cilj je da u Srbiju privučemo nove investicije i da za oko tri godine učešće rudarstva u BDP-u umesto 1,9 odsto bude blizu četiri odsto. Uz to, želimo da razvoj rudarstva bude održiv i da se sve što se radi u ovoj oblasti radi poštujući sve propise i najviše standarde u oblasti životne sredine”, rekla je Mihajlović u intervjuu za specijalno izdanje magazine „Kord“ posvećeno rudarstvu.

Ona je rekla da je jedan od ciljeva izmena zakona u oblasti rudarstva i energetike da se sistem e-dozvole, zbog kojeg je Srbija danas 9. na svetu u izdavanju građevinskih dozvola na Duing biznis listi Svetske banke, prenese i u energetiku i rudarstvo.

“Reforme e-energetika i e-rudarstvo doneće velike promene ne samo u energetici, već i u rudarstvu, gde se prvi put uvodi digitalni postupak u rudarstvu u pribavljanju dokumentacije. To znači da će se dozvole izdavati u kraćim rokovima, u proseku sa sadašnjih 150 dana na oko 15 dana, a da će investitori moći da prate tačno u kojoj fazi je njihov postupak”, objasnila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je naglasila da ni rudarstvo ni energetika ne mogu da napreduju bez novih investicija, kao i da je posebno važno da sve što se radi bude usklađeno sa propisima u oblasti zaštite životne sredine.

“Naš zadatak je da stvorimo uslove za to, da imamo jasne i pregledne procedure, jednake za sve investitore, a da pri tome interes države bude zaštićen, recimo kad je u pitanju briga o mineralnim resursima. Isto se odnosi i na obnovljive izvore energije, gde je cilj da se taj potencijal bolje iskoristi, što bi, zajedno sa ulaganjem u povećanje energetske efikasnosti, trebalo da omogući da do 2050. godine oko 50 odsto proizvodnje struje dobijamo iz obnovljivih izvora“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari