Mihajlović: U Srbiji ništa više nije daleko 1Foto: MGSI

U sredu, pred Svetog Nikolu, u saobraćaj ćemo pustiti deonicu auto-puta od Surčina do Obrenovca, čime dobijamo 120 kilometara u nizu od Beograda do Čačka i vožnju od sat vremena. O tome smo samo mogli da sanjamo do pre nekoliko godina, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. 

Ona je za jutarnji dnevnik RTS-a istakla da je ovaj projekat završen u roku i da su ga gradile zajedno kineske i srpske kompanije. 

“Izgrađeno je 17,6 kilometara auto-puta, plus velelepni most preko Save i Kolubare. Puštanjem u saobraćaj ove deonice koja je deo “Miloša Velikog” smanjićemo gužve koje sada postoje na ulasku na ovaj auto-put. Nastavljamo dalje izgradnju “Miloša Velikog”, do kraja 2021. biće gotova deonica od Čačka do Požege, a radimo i na izradi projektno-tehničke dokumentacije od Požege do granice sa Crnom Gorom. Vrednost same dokumentacije je 50 miliona evra”, istakla je Mihajlović.

Ona je, najavljujući multimedijalnu izložbu Ministarstva, koja se danas otvara pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića, istakla da će građani do petka od 12 do 17 časova moći da vide sve što je izgrađeno u Srbiji u prethodnih nekoliko godina, navodi se u saopštenju ministarstva.

Istakla je da je ideja ove nesvakidašnje izložbe da ništa više nije daleko. „Jer, sve što smo uradili i na čemu radimo – novi auto-putevi, nove pruge i aerodromi – služi da poveže građane i da im više ništa ne bude daleko“, kazala je Mihajlović.

“Svi koji dođu na izložbu u Palatu Srbija moći će da prođu kroz najduži tunel Manajle, da dotaknu most Vrla kod Vladičinog Hana, da vide novi voz ‘štadler’ i osete kako je voziti se njime 100 kilometara na sat, da hodaju ‘Beogradom na vodi’, uđu u prvi stan za vojsku i policiju, i još mnogi toga”, rekla je ona.

Kruševac za dve, a Kraljevo za tri godine na auto-putu

“Ova godina je veoma važna za Srbiju u infrastrukturi – brojimo samo 350 kilometara auto-puteva koje smo pustili u saobraćaj. Juče smo obeležili početak izgradnje Moravskog koridora, modernog i prvog digitalnog auto-puta koji će spojiti Srbiju sa Srbijom”, istakla je ministarka.

Ona je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, dodala da je važno da Srbija gradi auto-puteve, jer oni znače nove investicije i bolji život za naše građane. 

“To 2012. niste mogli da vidite. Zatekli smo nezavršene projekte, nije bilo radova. Danas mi iz srpskog budžeta izdvajamo 150 miliona evra za Moravski koridor, o čemu smo mogli samo da sanjamo 2012. Biće ovo moderan auto-put, kao što je svaki kilometar koji smo do sada pustili izgrađen po svim svetskim standardima”, izjavila je ona. 

Mihajlović je podsetila da projekat izgradnje Moravskog koridora podrazumeva i regulisanje toka Zapadne Morave, kao i prvi digitalni koridor, što podrazumeva da će vozači imati sve neophodne informacije po ulasku na auto-put, od vremenskih uslova, do toga gde su gužve i ostalo. 

“Grad Kruševac, odakle smo juče započeli radove, završio je kompletnu eksproprijaciju. Za dve godine biće povezan sa Koridorom 10, Kraljevo ćemo povezati za tri godine, a ceo auto-put biće gotov za četiri godine. Nikada se više neće ponoviti da neki put gradimo 10, 20 ili 40 godina”, zaključila je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari