Mihajlović: Ugovor o zajmu od 100 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština 1Foto:FoNet

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa Evropskom investicionom bankom (EIB) ugovor o zajmu u vrednosti 100 miliona evra, i ugovor o pomoći od 40,6 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Ugovore su potpisali i direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan (EIB) Migel Morgado, ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora „Koridora Srbije“ Dušan Purić.

Mihajlović je istakla da se na pripremi ovog projekta radilo tri godine, te da je uprkos raznim kritikama, na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića pokrenut projekat izgradnje „auto-puta mira“, s obzirom na njegovu važnost.

„Ovaj projekat je važan ne samo zbog privrednog razvoja Srbije i povezivanja gradjana u nekoliko okruga, već i politički, zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i saradnjom. Strateški, ovaj auto-put omogućiće nam izlazak na more i luke“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da je Vlada Srbije opredeljena ka povezivanju sa regionom i saradnji, kao i da će u ovoj i narednoj godini započeti izgradnja šest novih auto-puteva.

„Srbija danas ima stabilnu ekonomiju i finansije, politički smo stabilna država koja ima kapacitet da započne i realizuje velike infrastrukturne projekte. Želimo da se povezujemo, da budemo deo EU, da postanemo moderna ekonomija, a sve u interesu gradjana i njihovog kvalitetnijeg života“, rekla je ona.

Pre potpisivanja ugovora o finansiranju auto-puta od Niša do Prištine, Mihajlović je sa delegacijom EIB-om razgovarala o nastavku saradnje kako na ovom projektu, tako i na novim projektima u oblasti drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja, koje njeno ministarstvo započinje.

Trasa budućeg auto-puta od Niša do Merdara duga je 77 kilometara, a prva deonica od Niša do Pločnika duga je 33 kilometara i procena vrednosti radova na izgradnji poluprofila, eksproprijacije i projekta iznosi oko 250 miliona evra.

Druga deonica od Pločnika do Merdara duga je 44 kilometra i procenjena vrednost iznosi oko 570 miliona evra, a očekuje se da radovi na prvoj deonici započnu u poslednjem kvartalu sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari