Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Kako se navodi u saopštenju, Mihajlović je istakla da je vrednost projekata sa Kinom koji su u toku veća od milijarde evra, te da su planirani projekti vredni četiri milijarde evra.

Srbija i Kina odlično sarađuju, pre svega zahvaljujući prijateljstvu i dobrim odnosima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Vrednost projekata koje zajednički realizujemo iznosi više od pet milijardi evra. Radimo zajedno na izgradnji Koridora 11, obilaznice oko Beograda, na proleće nas čeka početak radova na deonici Preljina-Požega, a kineske kompanije su naš pouzdan partner i na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta“, istakla je ona.

Potpredsednica Vlade podsetila je i da je Srbija prva zemlja u regionu koja je sa Kinom zaključila Sporazum o strateškom partnerstvu i jedina ima Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture, na osnovu koga su Kinezi izgradili prvi most u Evropi, most Zemun-Borča, ističe se u saopštenju.

– Zajedno realizujemo važne infrastrukturne projekte, pre svega u drumskom i železničkom saobraćaju. Raduje nas i da smo deo inicijative “Jedan pojas, jedan put“. Za Srbiju je važno regionalno povezivanje, kao i saradnja sa našim strateškim partnerima, a Kina je jedan od njih. Verujem da ćemo i u budućnosti imati dobru saradnju, jer je to u obostranom interesu, naglasila je Mihajlović.

Čen Bo je zahvalila potpredsednici Vlade Srbije na toploj dobrodošlici i istakla da će posvećeno raditi na daljem jačanju saradnje dve zemlje i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

Kako se navodi, Mihajlović je poklonila, u znak dobrodošlice, novoj kineskoj ambasadorki stilizovanu vezenu minijaturu, ručni rad naših žena sa sela.

Ove poklone potpredsednica tradicionalno daruje stranim zvaničnicima u sklopu inicijative „Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima“, koju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje u saradnji sa Etno-mrežom i NALED-om.

Povezani tekstovi