Mihajlović: Za sat vremena od Beograda do Čačka 1Foto: FB /@zorana.mihajlovich

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi do kraja godine trebalo da se iz Beograda do Čačka stiže za sat vremena.

Imamo 200 kilometara puteva više nego pre tri-četiri godine, a u novembru očekujemo i kraj radova na deonici Srpska kuća – Levosoje na Južnom kraku Koridora X, rekla je za RTS ministarka Mihajlović, koaj će danas posetiti tu deonicu.

Prema njenim rečima, investitori i turisti i ostali putnici na nekoliko deonica u Srbiji ovog leta se mimoilaze s putarima. Iako im to možda ne prija, neophodno je da bi radovi bili završeni u roku.

„Očekujem završetak ove deonice u novembru, to je 8,06 kilometara. Kada budemo završili ovu deonicu, biće gotov kompletni Južni krak Koridora X osim Grdeličke klisure, koja se radi. Sledeće nedelje u pojedinim delovima klisure počinje asfaltiranje“, rekla je Mihajlović.

Ona je ocenila da je to važna deonica i zato što su samo na Koridoru X glavni izvođači domaće kompanije. Mihajlović je rekla da je posao države da stvara uslove kako bi moglo da se radi a izvođač ima jednu obavezu – da poštuje ugovor.

Zbog usporavanja radova ima i kažnjenih i izvođača upozorenih žutim kartonima, a , kako je naglasila, uglavnom svi izvođači, kada se počne sa opomenama, krenu da ubrzavaju poslove.

Srbiji je, smatra, potrebna ozbiljna nacionalna građevinska kompanija koja će imati svoje radnike i svoje mašine.

„U septembru ćemo razgovarati o tome kako da napravimo takvu kompaniju. Srpske građevinske kompanije su prethodnih godina doživele cunami. Nemaju mogućnost da imaju prave bankarske garancije. S druge strane, država jača, šteta je da ne osposobimo jednu veliku kompaniju koja će imati radnike, dobre mašine. Ne mora da bude javno preduzeće, može da bude deoničarsko društvo“, rekla je Mihajlović.  

Ona je istakla i da je u poslednje tri godine završeno oko 200 kilometara auto-puta kroz Srbiju, što je rezultiralo time da broj vozila samo na Koridoru 10 poraste sa 36 miliona u 2014. na oko 48 miliona, koliko se očekuje da će ih biti ove godine.

Mihajlović je rekla da izvođači koji ne poštuju ugovorne obaveze mogu da očekuju opomenu pred raskid ugovora, što su neki od njih i dobili. „I „Koridori Srbije“ su za radove na Koridoru 10 kaznili pojedine izvođače, dok je Ministarstvo, kao investitor, dalo opomenu pred raskid ugovora izvođaču na Koridoru 11 i uskratilo saglasnost za pojedine podizvođače na toj trasi. Svi moraju da se ubrzaju, nama je to važno, i zato radimo monitoring 24 sata dnevno. To je jedan od glavnih razloga što možemo da kažemo da nakon tri godine imamo 200 km puteva više“, rekla je Mihajlović.

S brojem kilometara, poslednjih godina povećavao se i broj automobila koji prolaze Koridorom 10. Tako je u 2014. ovom trasom prošlo 36 miliona vozila, naredne godine 39 miliona, u 2016. 43 miliona, dok se ove godine očekuje 48 miliona vozila.

Mihajlovićeva je rekla da ovih dana očekuje i montiranje elektropunjača za električne automobile kod Bubanj potoka, da je jedan punjač već postavljen na granici sa Makedonijom, a na Koridoru 10 će ih uskoro biti ukupno pet. Na svakom punktu vozačima će biti omogućeno i besplatno korišćenje interneta (vaj-faj).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari